Vägavgifter i Portugal

Måndagen 6 November

 

Lite svalt inne i bilen eftersom det är 8 grader ute och värmaren har stoppat under natten, men temperaturen kommer upp  ganska snabbt genom en kombination av solens på verkan och gasolspisen.

Portugal ligger en timme efter i tidszon och vi är inte omställda så vi kommer upp tidigt för att vara i Portugal. Nyttjar de gratis faciliteterna med toa tömning vatten påfyllning och sophantering innan vi åker iväg för att hitta var man kan ansluta sig till elektronisk debitering av vägavgifterna. Systemet heter Easytoll och först letar vi inne i stan på allehanda smågator innan vi får fram att det ligger på en CEPSA bensinstation utefter betalvägen A28 och så var det löst.  Nu kan vi åka runt i trettiodagar och de debiteras direkt på Visakortet. Denna betalning fungerar endast för de vägar med elektronisk avläsning, sedan har vi förstås det stora flertalet som har manuell betalning. Portugal visar sig verkligen från sin fina sida när vi åker söderut på motorvägen. Letar oss ut mot kusten för att hitta en lämplig plats för natten.

VI halvfemtiden kommer vi till Sao Martinho do Porto där finns en ställplats med el för 7 EUR så där tar vi in. Det är en stor ställplats men det verkar bara vara vi och en bil till där. Innehavaren beklagar att baren är stängd, men vi klarar oss ändå. Temperaturen ligger på 16 grader men det blåser en frisk vind från Atlanten så det är för kallt att vara ute. VI är nu bara 10 mil från Lissabon så det får väl bli målet för morgondagen.