Portugal

 

Söndagen 5 November.

Solig och fin morgon.  Vi åker iväg vid halvelva tiden och som vanligt tar vi de små vägarna utmed kusten.

Republiken Portugal

Huvudstaden heter Lissabon, Portugal har ca 11 miljoner innevånare.

Under 1400- och 1500-talen var Portugal ett av världens ekonomiska, politiska och kulturella centra, med kolonier i Sydamerika, Afrika och Asien och med flera kända upptäcktsresande som Bartolomeu Dias, Vasco da Gama, Pedro Álvares Cabral och Magellan. Portugal är en marknadsekonomi med en produktion per capita som är 69 % av EU:s genomsnitt. Portugal är det fattigaste landet i Västeuropa. Genomsnittslönen i Portugal är 7500 kr efter skatt.

Marcelo Rebelo de Sousa president i Portugal

För att komma in till Vigo måste vi passera en lång bro som man verkar hålla på att bygga ut. Det är väldigt trångt och obehagligt att köra över den långa bron. När vi kommer in I Vigo ska vi svänga av för attt bestämma vidare färdväg. Det slutar med att vi kommer in på väldigt smala och branta vägar som är obehagliga att köra på. När vi bestämt för vidare mål skickar GPSn upp oss i otroligt branta backar med extremt tvära trånga kurvor. Tillslut går det inte längre komma fram utan vi måste tillbaka. Det är så trångt så det går inte vända utan det får bli en lång backningsövning ner genom alla krokar och svängar. Men som tur är det går det bra och vi kan fortsätta ner mot Portugal.

Vi passerar gränsen obemärkt och åker ner i Portugal. Tycker direkt att det är annorlunda här. Husen är rappade och allting ser välskött och rent ut. Det är inte heller så mycket ofärdiga byggnader som i Spanien. Allting andas med välmående vilket känns konstigt med tanke på att Portugal är det fattigaste landet i VästEuropa. Vet inte riktig vart vi ska åka eftersom vi läst att det finns betalvägar i Portugal som endast har elektronisk avläsning av nummerskyltarna och att man måste registrera sig för betalning annars kommer det en häftig räkning hem. Vi stannar till I Viano de Costelo och hittar en fin gratis ställplats med all service förutom el. Mycket googlande ger vid handen att det endast finns 4 platser i Portugal där man kan logga in bilen för elektroniskdebitering och en av dem är Viano Do Costelo dvs i den staden vi befinner oss i. Så imorgon ska vi försöka hitta dit. På eftermiddagen tar vi en promenad runt ställplatsen och finner en Restaurang där vi inmundigar lite drycker. Ett glas vin kostar 25 kr och det samma för en öl. Kyparen är en ung pojke som prata bra engelska och vi får in fint lokalt vitt vin. Det är mycket bättre än vi trott. Beslutar oss för att gå dit och äta middag. I väntan på förrätten en skål med oliver och en korg med bröd, samt ett gott Portugisiskt rött vin.  Till Förrätt en vegetarisk soppa och till varmrätt kyckling med ris och sallad till Amelie och till Anders en biff lagd på en hög med skinka och ovanpå det massor av ost toppat med två stekta ägg och en massa pommes frites. Portionen räckte mer än väl till två personer så det blev ganska mycket som sändes ut till köket. Måltiden avslutades med varsin espresso. Notan gick på 330 kr, man skäms nästan med tanke på hur gott vi lever.

Promenaden tillbaka till bilen var välbehövlig och gjorde gott i kroppen. Nu gäller det att anpassa sig till den nya tidszonen.