Pizzeria Restaurante Pompei

Fredagen 16 Mars

Det har regnat och blåst kraftigt under natten men det slutar när vi äter frukost. Gör oss i ordning och när vi ska tömma o fylla tankarna ser vi att bilen är alldeles rödaktig. Frågar campingvärden och han säger att det är sanddamm från Afrika. Rullar iväg mot Pompei. Det är otroligt skräpigt efter vägarna i Neapel. Sophämtarna verkar hämta soporna och sedan bara dumpa dem utefter vägen. Efter att ha åkt ett tag så stängs motorvägen av och vi får åka in i små byar utefter Vesuvius sida. Tyvärr hänger molnen så lågt att det inte går att få några vettiga bilder på Vesuvius. Vi åker i alla fall runt Vesuvius från väst över norr och ner till Pompei. Dit kommer vi vid ett tiden. Letar oss igenom Pompei och ut till en stormarknad strax före utgrävningarna. Inhandlar diverse matvaror så vi ska klara oss ett par dagar. Sedan åker vi iväg mot den ställplats vi märkt ut. På något underligt sätt hamnar vi på en plats som ligger 100 m före den vi skulle till och dit vi kom är det 8 EUR dyrare.

Direkt efter ankomsten blir det varsin smörgås och sedan promenerar vi upp till historiska centret och ser på kommersen.

Staden Pompei grundades på 500 talet före kristus. 79 efter kristus begravdes Pompei under 3 meter aska när Vesuvio hade ett utbrott.

Invånarna i Pompeji, då som nu, har vant sig vid mindre skalv och gasutsläpp från berget Vesuvius. År 79 e.Kr torkade alla stadens brunnar, men varningarna var inte tillräckligt skarpa, och den romerska världen slogs med häpnad när det katastrofala vulkanutbrottet skedde den 24 augusti samma år. Vulkanutbrottet begravde staden och förmörkade solen i mer än ett dygn. Tjocka lager av aska täckte två städer vid bergets fot. Städernas namn och plats glömdes med tiden. Sedan återupptäcktes Herculaneum 1738, och Pompeji 1748. Dessa städer har sedan blivit utgrävda och avslöjat många intakta byggnader och väggmålningar.

Under 1700-talet och det tidiga 1800-talet inriktades utgrävningarna mot att finna antika föremål och skulpturer som gick att sälja på antikmarknaden.

På kvällen besöker vi Pizzeria Pompei. Den här pizzerian gör ju verkligen skäl för namnet till skillnad från alla pizzerior i Sverige med motsvarande namn.

Amelie beställer en Linguini frutti di mare och Anders en Lasagne. Proseccon vi dricker serveras från kran ner i en karaff.

Middagen är jättegod och avslutas med blandad glass.  Restaurangen har stängt långt innan vi är klara men ett par i personalen stannar kvar för att låta oss äta klart men också för att ta betalt.