Mer spårvagnsåkande i Rom

Fredagen 6 April

Soligt och skönt, väderprognosen är väldigt positiv. Vid halvelva går vi iväg och tar buss 85 upp till San Giovanni.

Så fort man passerat muren som gått runt Rom kommer man in och ser den stora katedralen San Giovanni. Vi är så tidiga så kön till säkerhetskontrollen är kort och vi är inne på några minuter.

Inne i katedralen finns ett kor och en staty för varje lärjunge. Där Judas finns längst bort från det stora altaret.

När vi sett nog går vi ner och tar spårvagn 3 upp till Porta Maggiore som verkar vara den stora spårvagnsknutpunkten. Där hoppar vi på linje 5 och åker upp till Termini för att få åka spårvagn inne på de smala gatorna mitt bland restaurangborden.

Promenerar ner och sätter oss vid ett sådant bord och äter lite förrätter och dricker lite öl respektive vin.

När vi fått lite i oss åker vi tillbaka till Port Maggiore och byte till linje 19 som för oss till Ottaviano San Pietro. Det var biljettkontroll igår och idag lika så. Igår var det två flickor som saknade biljett och fick böter på 54 EUR var. Idag hade alla betalt så vitt vi kunde se. Tur att vår 24 timmars biljett inte gått ut.

När vi kommit fram till gränsen mot Vatikanen sätter vi oss på en liten servering på en bakgata för att få lite i magen. Jätteskönt att kunna sitta i skuggan med tunna kortärmade kläder. Det är som en fin svensk sommardag. VI börjar måltiden med friterade lökringar och friterade köttfyllda oliver och till varmrätt blir det pasta pesto. Allt var jättegott även om Anders föredrar Amelies pesto som har lite mer vitlökssmak och lite mer sting. Vi avslutar måltiden med Pistaschglass och espresso. Sen känner vi oss nöjda.

Vi går ner till Sankt Peterplatsen och ser på Sankt Peterskatedralen utifrån.

Kön till entren till katedralen är jättelång flera hundra meter. Eftersom klockan är fyra så undrar vi om alla kommer hinna in innan de stänger för kvällen. Men för oss som varit inne vid tidigare besök är det bara kul stå och titta på dom.

Påven är lite upptagen med fredagsmyset men skickar sina hälsningar till er alla. När vi sett oss nöjda så tar vi spårvagnen en station upp till Metron. I Rom är de flesta väldigt artiga och hjälpsamma mot äldre så även idag. Trots att tunnelbanan är fullsatt så reser sig en dam för att Anders ska få sitta och bara en lite stund senare blir det en plats åt Amelie. Så har det varit på de flesta buss och spårvagnsturerna vi tagit här i Rom. Det är ju trevligt att få sittplats men kanske inte fullt så trevligt att folk tycker man är så gammal att man ska få förtur till sittplatserna. Nu har vi i alla fall åkt runt Rom flera gånger kommunalt och börja känna oss ganska säkra på tunnelbana och spårvagnar. Vi har haft tur idag att få åka både gamla och nya spårvagnar. Fördelen med de gamla är att där har man inte smetat reklam över hela sidorna och fönstren så man ser dåligt ut. Bussarna har vi inte riktig fått kläm på ännu men det kommer nog de närmsta dagarna. Idag har vi inte träffat på några svenskar, men igår fanns de överallt på tunnelbanan, på restauranger och på gatorna. Men det beror ju naturligtvis på att det ju är påsklov i Sverige. Nästa vecka blir det nog lugnare. På kvällen sitter vi och ser på Lets Dance i bilen.