Spårvagn runt Rom

Torsdagen 5 April

Det har regnat häftigt under natten men det slutar lagom till frukost. Långsamt klarnar det upp. VI tar en lång slö dag och läser och passar på att titta på svensk TV nu när vi kan via WiFi och de nya EUreglerna för TV distribution. Framåt eftermiddagen så går vi ner och tar Metron in till Ottaviano Sankt Pietro. När vi kommer upp ur metron regnar det svagt så jackorna åker på. Klockan har blivit tre och vi är hungriga och går in på en liten pizzeria för lite lunch. När vi kommer in ser att den är mycket elegantare än vad vi trodde, men vad gör det. Amelie äter en Risotto Pescatore och Anders en Shrimp risotto. Bägge rätterna är fantastiskt goda.

Gröna linjer nedan är de sträckor vi åkte med metron, den blå är spårvagn och den gula taxi.

När vi ätit är klockan fyra och regnet börjar avta. VI ställer oss och väntar på spårvagn 19. Den kommer efter en stund och vi åker med upp till övergången mot linje 3 som tar oss runt större delen av centrala Rom. Det tar sin lilla tid. Spårvagnen har reklam på utsidan även på fönstren så det är lite svårt se allt vi passerar och går det framför allt inte fotografera något, men vi får ju en bra känsla för Rom.

När vi kommit ner till Trastevere börjar promenaden norrut genom stadsdelen. Det är en härlig genuin del av Rom. Vi kommer förbi en restaurang vi besökt ett par gånger tidigare som vi känner till för både mat och dryck, speciellt att här sparar de inte på spriten i drinkarna. Idag blir det varsin Long Island innan vi går vidare. De har inte snålat med alkoholen idag heller.

Vid sjutiden kommer vi äntligen fram till Birreria Trilussa, krogen vi letade efter häromdagen. Idag är det full fart på uteserveringen men vi väljer att sätta oss inne. Eftersom de specialiserat sig på öl så blir inredningen därefter. Det här är nog den första bar vi varit på som endast har glas bakom bardisken och en massa öltappar. Längre in på krogen finns ett lite rum med fönster genom vilket man kan se alla olika öltunnorna och anslutningarna till kranarna.

Vi slår oss ner och beställer in en Antipasti meny för två personer med vin. VI får in ett rör med kran på innehållandes vin. Det här ger ordet Helrör en ny betydelse. Kul är det i alla fall.

Antipasti tallriken är jättegod och förutom salami, skinka korvar och annat gott så finns två sorters ost varav den ena innehöll en massa chili så det riktigt sved i munnen.

En härlig middag och hela kalaset gick på 20 EUR, Nu la vi till varsin tartufe vanilj och kaffeglass så det blev 9 EUR till men det var det värt. Klockan blev mycket för gamla människor så vi tog en taxi upp till Termini och sedan Metron ”hem”. Idag har det blivit en riktig rundtur runt Rom.

När vi kommer till ställplatsen ser vi att det sitter en vakt vid grinden. Det känns skönt att veta att det sitter en säkerhetsvakt där på kvällarna.