Faro och Travira dagen avslutas med en utsökt middag

Fredagen 2 Januari

Solig, blåsig och kall morgon ca 7 grader ute vid klockan nio. Solen värmer på så senare under dagen blir det ca 15 grader.  Lite fix på morgonen sedan åker vi iväg österut. Första stoppet blir Faro som är huvudstad i Algarve. Faro har ca 57 000 innevånare. En fin liten stad vid havet.

Här anpassar man sin image till platsen och Mc Donalds försöker smälta in i den gamla miljön inte dra på med en stor drive in mitt i stan.

Utanför Faro finns ett stort delta och när vi är där är det lågvatten så många båtar ligger i dyn.

Men det finns även hamnbassänger som har vatten.

Runt gamla Faro finns en slottsmur som idag bevakas av personer som verkar komma från en sydligare världsdel och som har som affärside att bevaka  ”sina” P platser och anvisa dom till intet ont anande turister. Så vi stanner inte där utan åker vidare och låter dom stå där och vifta. Tyvärr så missar vi ju då att se lite närmre på den gamla Faro och slottsmuren.

Åker vidare ca 4 mil till Tavira som är en fin gammal stad

Tavira har lämningar sedan 800 fkr. då fenicierna bebodde stan, sedan har det varit olika befolkningar och religioner genom åren. Under en lång tid var Islam den förhärskande religionen men den har under 1200 talet slagits tillbaka av katolicismen. Resterna av ett gammalt fort finns kvar och idag är det en fin trädgård på insidan. Notera blommorna som blommar den 2 februari. Tyvärr vet vi inte vilken sort det är, men våren är här.

Bredvid fortet ligger kyrkan Igreja de Santa Maria do Castelo. Kyrkan byggdes på 1300 talet på grunden av en moske´. Tyvärr är den stängd när vi är där.

Nere i gamla Tavira är det smala små gränder som kan vara trixiga att komma fram i med bil, men på något sätt så kommer vi igenom.

VI vänder åter mot Albufeira och åker ut till  Praia Rocha Baixinha  och restaurangen där. Vi har varit där tidigare och tagit en drink men idag ska vi äta en ordentlig typisk portugisisk middag i solen med utsikt över havet och sanddynerna.

Cataplana rätter är en typisk portugisisk tillagningsmetod som vi var tvungna pröva.

Beställer in fiskgryta gjort i Cataplana.  I detta kärl tillreds maten i vårt fall en fantastisk fiskgryta med mycket skaldjur och musslor. Tillagningen tog ca 30 minuter och kyparen gjorde stor show vid serveringen.

Efter den stora portionen fisk lyckades kyparen övertala oss att äta dessert. Han hävdade att hans mammas recept var så bra så vi måste bara smaka. Det var jättegott men kanske mer mat än vi borde.

Notan blev vår största i Portugal men det var jättegott, jättetrevligt och en fantastisk miljö så det får vi ta.
 Åter i bilen tillbaka i Feisal blev det en kamp i På Spåret, vi blev återigen en god tvåa.