Lagos

Torsdagen 1 Februari

Växlande molnighet och ca 12 grader med en svag vind. Efter frukost ger vi oss iväg på en liten utflykt västerut. Första anhalten blir den lilla byn Alcantharilha

I byn finns en kyrka Capel do Osso ( Ben kapellet ) Kyrkan ser ut och invändigt ut som vilken kyrka som helst. Men på baksidan av koret finns en ingång till ett litet rum där väggarna är klädda från golv till tak av bendelar och skallar. Dessa kommer från begravningsplatsen, riktigt otrevligt.

Efter detta morbida besök fortsatte vi ett par mil till Portimao och inköpte ett Bouleset. Vi har anmält oss till en träff med husbilsklubben i Februari och då ingår boulespelande så vi måste träna lite på det.

Fortsatte färden till Lagos känt för att härifrån kom Henrik Sjöfararen

Henrik Sjöfararens riktiga namn var Henrique o Navegador, född 4 mars 1394, död 13 november 1460. Han var en Portugisisk prins och egentligen ingen sjöman. Han har blivit känd för att ha stöttat de första upptäcktsfärderna portugiserna gjorde i Atlanten och längs Afrikas västkust. Han deltog själv aldrig i någon av expeditioner utan han var den som betalade och planerade resorna och startade skeppsvarv och navigationsskolor. Trots att han inte var sjöfarare var hans insatser viktiga för sjöfartens utveckling och gav Portugal ledningen i jakten på nya kolonier.

Lagos idag har ca 10 000 innevånare och är en stor turiststad med fina stränder.

Vi åkte till Lagos bland annat för att se Forte Ponte de Badeira  som skulle vara en stor sevärdhet.

Först kom vi till vad vi trodde var fortets mur men som istället verkar vara Lagos ringmur. Vi går in genom en port och kommer upp i den gamla delen av Lagos. Promenerar runt på måfå en lite stund innan vi förstår att det här nog inte är fortet. Så vi går ut genom en öppning i muren.

Går ut efter stranden och då ser vi Forte Ponte de Badeira. Inte alls så stort och pampigt som vi förställt oss det.

Fortet var inte alls så pampigt som vi trott, Det var också stängt så vi kom inte in. Lite längre upp i backen hittade vi en staty av Goncalo de Lago. Han är fiskarnas i Lagos skyddshelgon. Uppe i backen finns en restaurang Mar med en underbar utsikt där vi intar lunchen.

Amelie en torsk med spenat och Anders kyckling med senapssås.
Tyvärr motsvarar kocken förmåga inte våra krav. Porslinet var fint och maten såg riktigt god ut men tyvärr så var den ganska smaklös  och vi fick betala för utsikten.

Åter till ställplatsen och läsning med fransmännens tjatter i bakgrunden. Idag är de ännu fler som spelar Boule.