Tvärs över Italien

Onsdagen 17 April

Solig och blåsig morgon och endast 17 grader.  Vi rullar iväg vid tiotiden som vanligt. Sätter kurs västerut. Vi ska idag ta oss över bergskedjan Apenninerna och det innebär att om vi inte vill åka små slingrande bergsvägar i all evighet måste vi ta motorvägen tvärs Italien. Det är en betalväg och den sträckan vi åkte idag kostade 230 kr.

Det blir flera timmars tråkig motorvägsåkning speciellt med den hybridbilen vi hyrt. Stundtals har den ingen kraft alls utan även i nerförsbackar måste man ha full gas för att få den gå. På planmark stannar den nästan i de stunderna. Antar det är laddningsfasen som tar all motoreffekt. Tar ett stort varv runt norra Rom och undrar vad de lever på. Vi ser inte en enda hamburgarreklam skylt på hela vägen, hade det varit i Sverige hade vi sett minst tio på den sträckan i en så stor stad. De gör väl som norrmännen lever på pizza. Åker iväg till staden Ladispoli i västra Italien nere vid havet och tar in på hotel Miramare. Vi har bott här två gånger tidigare. Tar ett rum med havsutsikt och en vindskyddad balkong där vi kan sitta och läsa.

Stranden är alldeles svart eftersom den består av lavasand det är det enda stället vi varit på som har den här sanden. Vinden är så kraftig så vi håller oss inne, däremot ser vi en kitesurfare som flyger fram över havet därute.

Tillbringar ett par timmar på balkongen och njuter. Funderar på att gå ner till receptionen och klaga på att ljudet från vågorna stör oss när vi sitter och läser. Vi måste vara bland de första för säsongen för när vi går ner till matsalen uppstår stor förvirring och vi uppfattar det som att det enda de har tillgängligt är spaghetti vongole så det beställer Anders, Amelie fortsätter diskussion med servitrisen som uppenbarligen inte kan ett ord engelska och tillslut blir det en grillad seafood mix. Massor av gott med havskräftor, bläckfisk och grillad fisk. Anders blev lite avis men Amelie var bussig så han fick ett par kräftor.

Lugn kväll med omväxlande en bok och mästarnas mästare på TV