Turist i Valencia

Onsdagen 28 Februari

Grå morgon det har regnat hela natten men det slutar under frukosten. Det är 6 grader ute men varmt och skönt inne. Snabb frukost och sedan avfärd mot Valencia Camper Park 28 km bort. Det är den ställplats vi ratade för ett par dagar sedan för vi tyckte att den inte såg ut att hålla standarden vi vill ha. I mellantiden har vi nu läst på, på olika siter och insett att det var helt fel beslut. Det som vi trodde var ställplatsen var endast ett område man åker igenom för att komma in. Ställplatsen är modern, välordnad med el och vatten vid alla platser de har fina hygienutrymmen, restaurang och swimmingpool. Personalen otroligt hjälpsam och serviceminded så vi fick direkt vid incheckningen karta över Valencia, biljett till Metron så vi skulle komma in till stan samt goda råd om vad vi ska se. Vi parkerar bilen, ansluter elen och går direkt ner till stationen för vidare färd in till Valencia. Det är bara 10 grader ute så det är tur att vi har våra vinterjackor med oss. Trodde inte vi skulle behöva packa upp dem ur bagageutrymmet men idag känns de helt rätt.
För kalenderbitare så ligger linjekartan och tidtabellen för linje 1 nedan.

Stationen är så liten och lite använd att tåget stannar endast om man signalerar till det. Nu var vi dock många från ställplatsen som skulle åka in till stan.

Direkt när vi kommit in till Valencia gick vi upp till den stora marknaden. Det är enligt uppgift norra Europas största marknad.  VI gick runt en bra stund och tittade på alla varor. Här finns allt man kan tänka sig och en massa saker som man inte kan tänka sig eller vet vad det är. Vi blev ganska förbannade när vi ser priserna här jämfört med i Sverige. Det dyraste köttet vi såg var Angusbiff och för det ville de ha 19,99 EUR kilot för (ungf 200 Kr) vilket ju är långt under det svenska priset. Man undrar ju verkligen varför vi ska betala sådana priser som vi gör i Sverige och dessutom för varor som verkar hålla lägre kvalitet.

Tomater stora som handbollar

Efter besöket på marknaden tog vi en ordentlig promenad runt i den gamla delen av Valencia tills vi hittade en Hop On Hop Off bus som tog oss på en tur runt de yttre delarna av staden. Amelie nyttjade livlinan ” ring en vän ” och fick lite tips på olika saker vi ska se på. Det blir i morgon om vädret håller sig.

Efter bussturen var vi ordentligt hungriga så vi hittade en trevlig restaurang med en mycket serviceminded personal som serverade oss hummerpaella med bläckfisk och ett utsökt Rioja vin. Det var en fantastisk måltid.

Middagen avslutades med varsin Espresso och sedan en ”hygglig” promenad till Metrostationen. Metro stationerna verkar ligga lite off från de centrala delarna men det kanske beror på svårigheter att bygga dom utan att förstöra gamla byggnader. I väntan på tåget på stationen roar sig Amelie med att knyta upp och ta bort stygnen hon fick härom veckan när hon skar sig. På sjukhuset använde de inte vanlig sutur utan den var mycket grövre, grövre än björntråd och då är det svårt få till ordentliga knutar. Så Amelie kunde pilla upp knutarna själv och då behövde Anders inte hjälpa till med saxar och andra verktyg.

Tillbaka på landsbygden blir det ytterligare promenad till Camper parken. Vi är ganska trötta i benen efter att ha gått ca 10 300 steg under dagen och varit ute nio timmar. Så det är skönt att när vi kom fram så gick vi in på restaurangen på ställplatsen och där bjöd personalen oss på varsitt glas Sangria innan vi gick till bilen för att se på Sveriges Mästerkock.