Arkitektur i Valencia

Torsdagen 1 Mars

Grå morgon men inget regn 10 grader. Tar 11 tåget in till Valencia och promenerar i sakta takt först upp till marknaden och sedan vidare till Plaza Reina varifrån hop on hop off bussen ska gå. Vi står och väntar men ingen buss kommer. Tillslut ser vi en liten skylt som säger att hållplatsen är flyttad. Bild från plaza Reina mot entreen för katedralen.

Efter en liten diskussion om vad vi ska göra, så  tar vi en taxi och åker till den anvisade platsen. Tydligen är det någon sorts vårfest på gång och staden stängs till under en stund. Vi ska undersöka Las Fallas mer ingående imorgon.
Idag åker vi den blå turen ner efter den torrlagda floden och alla ny fantastiska byggnader som uppförts där.
De ligger på rad nere i staden för konst och forskning.

Nya byggnader arbetas det med denna strax norr om Oceanografic. Vi åker vidare bron  över mot hamnen.

På kartan ovan syns turen vi gjorde igår i rött och dagens tur i blått. Festiviteterna är slut när turen är slut och därmed är avspärrningarna borta och bussen kan släppa av oss på Plaza Reina.

Till lunch får vi sällskap av många tama duvor. Lunchen äter vi ute på Plaza Reina strax intill den stora katedralen. Beställer in klassisk Raclette. De serverar diverse charkuterier, ruccola sallad, bakad potatis och en smält ost. Otroligt gott. Efter måltiden går vi bort till den stora imponerande katedralen. Vi glider in bägge två som seniorer och betalar reducerat pris. Ibland är det bra att vara lite äldre.  Anders får lite problem för han fotograferar när de tar bort säkerhetsglaset framför en helig gral. Personalen kommer, tar kameran och raderar bilden av säkerhetsskäl. Det får inte dokumenteras hur man öppnar glaset inför en flytt.

Katedralen är helt otrolig och det går inte riktigt att visa vare sig i bild eller ord utan besök är det enda som gäller.
När vi kommer ut har det börjat regna lite grand. Så vi sätter oss på en uteservering och hoppas regnet ska upphöra.

Regnet tilltar bara så tillslut får vi ge oss och ta en taxi till Metron. När tåget kommer upp ovan jord verkar det ha slutat regna så vi ser fram mot en fin promenad upp till bilen. Ankommer till vår station efter 25 minuters resa då har det börjat regna igen och när vi börjar gå ”hemåt” så ökar det från regn till ösregn. Den lugna promenaden blir istället en ganska rask marsch hem. Vid framkomsten är vi helt genomblöta så det blir till att byta kläder. Då slutar det regna och vi börjar fundera på om vi skulle tagit ett senare tåg. Men det utbryter riktigt oväder med ösregn och kraftiga vindbyar så trots att vi står i lä av de andra bilarna så gungar bilen. Då är det skönt sitta inne i värmen. Under dagen har vi gått 7600 steg så även idag har vi fått en bra motion.