Tre länder på en dag

Måndagen 27 Juni

Skön morgon och ca 20 grader. Efter frukost snackar vi lite med värden och han beskriver vilken väg han tycker vi ska ta söderut för att få se alla vackra saker.

Vi börjar ge oss upp på de stora vallar som byggts för att fördämma upp vattnet och kontrollera vattennivån innanför. Det är otroliga jobb som gjorts. Arbetet påbörjades på 1930 talet och var klart 1986.

Efter en stund ska vi passera Westscheldetunneln som är en 6,6 km lång tunnel under vattnet. Det är en betalväg som för oss kostar 7,45 Eur dvs ungefär 80 SEK. Den sparar dock en väldans massa mil och diesel. När vi kommit upp igen så åker vi ut till Atlantkusten och följer den på allehanda småvägar. Ganska snart kommer vi in i Belgien och vi åker genom det ena fina samhället efter det andra men nu har vägstandarden sjunkit från den Holländska perfektionen till den Svenska potthålsstandarden. Vi passerar Belgien ganska snabbt med ett litet matstopp i Ostende.

Sedan åker vi in i Frankrike. Nu har vi kommit in det tredje landet bara idag. Det märks att vi kommit till Frankrike på trafiken. Nu följer man inte strikt reglerna utan nu tutar man och kör på.

Åker in till Dunkirk för att tanka och passa på att köpa lite färskt gott bröd. Dieseln är lite billigare här än i Belgien men dyrare än i Tyskland. Priset är 23 SEK per liter vilket ju är fyra kronor billigare än i Sverige. Sedan börjar vi leta en ställplats. Enligt ställplats appen finns i princip inga ställplatser här i området, åtminstone inte med el. Vi hittar en i Oye-Plage men när vi kommer fram så är den nerlagd och man har börjat bygga hus där. Vi ser istället en skylt om camping och åker dit. Det visar sig att det ligger åtminstone 5 campingar bredvid varandra där direkt vi Atlantstranden, Försöker komma in på en av dem, men värden är inte där och det blir totalaförvirring i telefonen för han förstår inte vad jag säger och jag förstår inte vad han säger. Då kommer en man som bor på campingen och hjälper oss in.

Vi får en fin plats mellan ett par häckar och eluttag direkt vid framskärmen. Det kostar bara 18 Eur inklusive el, billigare än på många ställplatser så det blev bra. Värden kom över och hälsade oss välkomna och bad om ursäkt för telefonsamtalet så tillslut blev det riktig bra. Eftersom vi hela dagen valt småvägar blev det en ganska lång dag. Vi lämnade Holland vid halvelva och kom fram till  campingen vid 5 tiden, men nu är vi nere i Frankrike så nu ska vi lugna ner tempot lite. På kvällen hittar vi en app med campingar på och vi ser att det finns massor omkring oss, så vi får börja använda den också i vår planering.