Trastevere

Tisdagen 3 April

Solig och varm morgon, eftersom vi har väldigt gott om tid tar vi oss en lugn skön morgon. Vi ger oss iväg in mot centrum vid halvtolvtiden. Det är kanske första dagen i år som vi går med kortärmat och det känns varmt och skönt även i skuggan. Först blir det en liten promenad på 300 meter till Metron som vi åker in till Termini. Där inhandlas varsitt 24 timmarskort, Tar buss 60 ner till Largo Torre de Argentina och ”kattemplet” nu verkar de flesta katterna borta och restaureringen har kommit en bit på vägen.

Vi hoppar på spårvagn nr 8 och åker ner till Trastevere. Vi har varit ganska många gånger i Rom och därmed sett de flesta ”turist” siterna. Däremot har vi sett lite mindre av Trastevere som ju ska återspegla lite med av det äkta Rom och därför tänker vi lägga ner lite tid där. För ett par år sedan åt vi på en trevlig och billig restaurang där så vi sätter igång och letar efter den. Promenerar i ett par timmar runt men hittar den inte men vi ser en massa stiliga och annorlunda byggnader och ett stort antal små restauranger.

Till slut tar hungern över och vi går in på en liten kvarterskrog. Vi kommer mitt i lunchrusningen strax efter halvtre och det är ett otroligt liv. Det är mest italienare här och de beställer mat som vi inte har en aning om vad det är. Men det är kul att få uppleva lite mer genuin miljö. När den värsta ruschen är över får kyparen lite mer tid över för oss.

Efter maten fortsätter vi ströva runt nere i Trastevere i de gamla kvarteren.

Vi kommer upp till Tibern och ser byggnaderna på andra sidan floden.

 Vid fyratiden hittar vi äntligen restaurangen vi letat efter men den öppnar först klockan 1830 men nu har vi ialla fall fått koll på adressen. Promenerar upp till spårvagnen och åker tillbaka till Largo de Torre Argentina där vi byter till buss 64 upp till Termini. Där står buss 85 och väntar på oss. Den har slutstation 300 meter från ställplatsen så vi tar den. Det blir en en timme lång busstur genom Rom och närområdet. Det känns skojigare att åka buss och se Rom från en annan vinkel än att sitta på  ett tunnelbanetåg och bara trängas.