Torrlagt

Lördagen 14 Augusti

Regnet bara öser ner men det verkar inte störa våra husbilsgrannar för först tar de en lång löprunda och sedan börjar de gymma utanför bilen. Samtidigt så vräker regnet ner, sedan klär de om för att bada. Djupt imponerande hur en del orkar. Anders blir genomblöt när han går ut för att ta in elkabeln och mattan. Som tur minskar regnet när det är dags att åka och tömma.

Vi rullar iväg norrut på Vildmarksvägen. Det verkar som vi avverkar regnvädren snabbare när vi åker. Från början var planen att vi skulle åka de fem milen upp till Stora Blåsjön och invänta bättre väder imorgon och sedan fortsätta. Nu verkar det klarna upp lite mellan skurarna så vi fortsätter upp till Stekenjokk platån. Nu är vi nära Norge. Fjället borta i bilden är Börgefjellet, snöbeklätt fast det är 14 Augusti.

Stannar till på vägens högsta punkt 876 möh och tar ett par bilder och njuter av utsikten över fjällnaturen. Så fort vi kommit in i bilen kommer en otroligt kraftig regnskur så det är nästan hopplöst köra.

Nu är vi inne på renbetesmarker och vi upplys om det hela tiden på skyltar. Vi ser inte en enda ren, ingen same, ingen kåta och ingenting av det som reklambroshyrerna lovat. Restauranterna serverar bara pizza och kebab och det lokala köket hittar vi ingenstans.

De stora vattenfall vi skulle se är uttorkade och endast små strömmar.

Trestegsforsen strömmar på men inte alls som utlovat.

Vi känner oss lite dragna vid näsan och drar iväg söderut. På den stundtals ganska smala krokiga vägen blir det en del spännande upplevelser som till exempel den här smala bron. Der känns som att backspeglarna ska slå i.

Vi åker vidare för att hitta de utlovade gårdsbutikerna som säljer lokalt producerade varor och vilt och kött. När vi kommit ner till E45 finns Bergmans fisk, deras priser är högre än i Stockholm, så det blir inget inköp. Det mest exotiska vi sett på denna trip var den thailändska som sålde rökt röding till oss.

Marknadsföringen av vildmarksvägen känns mycket överdriven, vi är mycket besvikna på den är resan. Vildmarksvägen är säkert ett jättebra utflyktsmål om man gillar fjällvandringen eller fiske. Vi som vill äta lokal mat och se lokalbefolkningen kommer helt fel.

Vi ställer oss på Saima camping i Vilhelmina. Den är så regnsjuk så det är hopplöst men Anders hinner springa ner till receptionen i en regnpaus och betala.