Småvägar och färjor till Odda

Tisdagen 10 Juli

Strålande morgon. Frukost och sedan de vanliga morgonrutinerna. Vi åker direkt iväg till närmsta bensinmack och inköper 2 halvljuslampor. Försöker länge byta dem men lyckas inte så tillslut får vi tillkalla hjälp från personalen på macken. Det är lite knöligt men till slut sitter det två nya fina lampor på plats så nu slipper vi köra i mörker genom tunnlarna. På den här macken har de också ett riktigt lågt pris på diesel så vi häller i sjuttio liter innan vi drar iväg sydost.

Det blir en resa på smala slingrande vägar ner till Hatviks färjeläge där vi invänta färjan till Fusa. Det blir en stund i solen.

Från Fusa fortsätter vi väg 48 till Gjermundshamn där nästa färja går. Där blir ytterligare en väntan som fördrivs inmundigandes en lokalt tillverkad glass. Färjeavgifterna är inte att leka med. Idag kostade de nästan 1000 NOK.

Vi kommer över till Årsnes och kör en väg som är riktigt smal norrut efter fjordstranden. Den är så smal så det går inte att mötas och i tunnlarna vi ska igenom är det enkeltrafik. Vi har inte hittat någon gråvattentömning idag så vi diskuterar om vi ska stanna i skogen och tömma. Helt plötsligt säger Amelie här kan du svänga in och tömma. Hon har sett en lite grusväg som går i en lite slinga bredvid vägen. Sagt och gjort vi svänger in där och upptäcker att det är en lite gråvattentömningsstation. Ibland har vi riktig tur.

Efter den vägen passerar vi Furebergsfossen som är ett fantastiskt vattenfall som är 150 meter högt men man kan bara se 98 meter från vägen. Bron vi ska över vattenfallet på är endast 3 meter bred så vi får passa in bilen.

När vi kommit fram till Gerdsvika svänger vi in i Folgefonnntunnelen. Det är en 11 km lång tunnel som tar oss upp till väg 13 och Odda.

Ställer oss på Odda bobilsplats. Det kommer in många bilar senare på kvällen. Otroligt varmt och skönt så vi sitter ute och läser i flera timmar. Känns som det ska bli en tropisk natt.

Den här vägen tog hela dagen och vi kom fram vid halvfyratiden. Hade vi åkt den stora vägen utan färjor hade vi varit framme vid tvåtiden efter en 19 mil lång tur. Tyvärr kollade vi inte vägmätaren för dagens tur.