Resor 2024

Fredag 23 Februari

Mot Tjörn


Frukost klockan 0730 och sedan packade vi ihop våra kläder för att ta tåget från Södertälje till Tjörn klockan 11.11. Vid halv nio läser Anders på nätet att taket på Göteborgs central blåst av och lagt sig över spåren. Amelie kollar med SJ appen men allt ska vara OK och inga förseningar. Amelie ringer Anneli i Göteborg och berättar om problemet. Anneli ringer tillbaka några minuter senare och berättar att hennes kollegor nere på centralen säger att kaoset är totalt. SJ säger att vi inte kan avboka och få tillbaka pengarna eftersom tåget ska gå. Vi vill inte bli sittandes på tåget någonstans efter vägen så vi väljer ta bilen.

Tågspår kan öppna efter strömkaoset – på halv kapacitet

SMHI har utfärdat gula varningar för stormbyar i nästan hela västra Sverige.

I Göteborg är spåren på centralstationen strömlösa efter att delar av taket har blåst ner.

Lite trafik när vi åker ner efter E4. När vi kommer ner mot Vättern meddelar bilen att den vill ha diesel. Planen var att tanka i Huskvarna på en mack där det brukar vara billigt, men inser att bränslet kommer inte räcka dit. Svänger in på Circle K i Gränna. Skylten anger att dieseln kostar 18.79 kr/lit. Känns tungt men det är bara att bita i det sura äpplet och tanka. När Anders står och tankar tittar han på pumpen. Där står 17.79 kr/liter, antagligen har den som lagt in priset gjort fel. Sparade 52 kr, så då blev humöret bättre. Fortsätter lite gladare mot Tjörn. Det blåser bra och vi hör på radion att det blåst 39,9 m/s på Vinga, nytt rekord. Efter vägen ser vi resultatet med stormfällda träd som även ligger över vägen vi åker på. I Falköping svänger vi in på McDonalds för en snabblunch. Blir väldigt förvånade när hela parkeringen är full av polisbilar. Morsar på ett par poliser och det visar sig att det är en kull polisaspiranter ute på utbildning.

Fortsätter vidare ner mot Tjörn, vi måste åka via Orust både för att E6 rasat för ett par månader sedan men också för att Tjörnbron är stängd på grund av vinden

Vi kommer fram till Familjen Björling vi halvfem.

Efter lite välkomsthälsningar och en GT slår vi oss ner vid middagsbordet.

Till förrätt blir det en Löjroms toast.

Till varmrätt får vi en härlig fisksoppa. Maten är enhands anpassad eftersom både Anders och Amelie har opererat varsin   hand och är ombundna så ätförmågan är begränsad.

Middagen var synnerligen och god och sällskapet mycket trevlig. Resten av kvällen åtgick till samspråk om vad som förevarit sedan vi träffades senast.

Under kvällen serverade Anneli varsin liten chokladbit från en estnisk chokladtris nere i Skåne. Två av bitarna såg ut och smakade som semlor och en som en princesstårta och den fjärde som en kanelbulle.