Ölandstur

Fredagen 29  Juli Fin morgon men lite svalt för att vara sommar Ví bestämmer oss för att göra en liten utflykt norrut på Öland.

Vi åker väg 136 norrut upp till Grankullavik och där svänger vi vänster och kommer fram till Byxelkrok längst norr på Öland, norr om detta finns fyren Långe Erik, vi har varit där flera gånger så vi skippar den svängen idag.

Norr om Byxelkrok får vi en fin vy över Blå Jungfrun.

’Efter att ha besett hur folket bor och trivs trångt som sjutton på ställplatsen i Byxelkrok rullar vi söderut ner till Ninas kroppkakeri bageri och äter lunch.

Där mumsar vi i oss lite Öländska kroppkakor. De är till hälften gjorda av kokt potatis och till hälften av råriven potatis. De är mer flexibla i konsistensen än de småländska som bara är gjorda av kokt potatis som vi ätit tidigare. Pitepalten är bara gjord av råriven potatis och får en annan gråare färg. Amelie äter kroppkakorna med smör medans Anders väljer att äta dem tillsammans med lingonssylt.

De är dock väldigt goda och de innehåller mycket fyllning, men kunde ha varit lite mer kryddade. Enligt alla recensioner är dem de bästa på Öland och det är en massa White dekaler på dörren.

Sen åker vi ner till Kårehamn på östra sidan för att handla lite rökt fisk.

Amelie köper ett par fiskar som vi inmundigar senare på kvällen när vi kommit tillbaka till ställplatsen på Rälla camping. Idag har vi förstått hur lång Öland är, dagens tripp upp till norr tur och retur blev 20 mil. Öland totalt är nästan 15 mil långt.