Mot Bergen

Söndagen 8 Juli.

Soligt och fint, hämtar brödet vi beställt 32 NOK för två frallor. Rena rånet. Vi äter frukost, betalar och tömmer tankarna innan vi åker iväg efter väg 7.

Eidfjord är otroligt vacker och vi har tur med vädret. Förra gången vi var i Norge för ett par år sedan var det regnigt och dålig sikt.

VI åker över Hardangerbroa.

Bron är cirka 1 380 meter lång med ett huvudspann på 1 310 meter, och har således ett av världens längsta hängbrospann. Brospannet är längre än det på Golden Gate Bridge i San Francisco, USA, och det är också Norges längsta brospann. Pylonerna har en höjd på omkring 200 meter, medan den segelfria höjden är 55 meter. Direkt efter bron kör man in i en 8 km lång tunnel. Bron och därmed tunneln är belagd med en vägavgift på 150 NOK för bilar under 3500 kg.

När vi kommit igenom tunneln svänger vi av från väg 13 och åker åter in på väg 7. Men även vi tycker ibland att vägen blir väl smal, så vi vänder efter några hundra meter. På den sträckan hann vi i alla fall få möte med två bussar.

Vi åker genom otaliga tunnlar på vår väg till Bergen. Det blir ganska spännande när vi inser att halvljusen inte fungerar även om lhalvljuslampan lyser på instrumentpanelen. I några tunnlar saknas belysning och då är det väldigt mörkt. Anders kör väldigt nära framförvarande då för att ha så stor chans som möjligt komma igenom hel.

Vi ställer oss på ställplatsen utanför Bergenshallen en ishall i södra Bergen. Här finns plats för ca 20 bilar, några hundra meter längre bort finns ytterligare en ställplats för 80 bilar. Det är ca 200 meter till spårvagnshållplatsen. Så imorgon blir det in till stan. Frampå sena eftermiddagen molnar det till sig och temperaturen sjunker ner till 18 grader. Amelie fixar en jättegod, kryddstark stroganoff till middag. Anders kollar säkringarna till halvljusen och de verkar hela så det får bli lampbyte imorgon. Under kvällen drar ett lätt regn in över Bergen.