Karlstadt

Tisdagen 1 Maj

Grå tråkig morgon, endast 9 grader ute. Tar det lugnt och funderar på hur vi ska lägga upp dagen. Till slut bestämmer vi oss för att skippa att titta på Rothenburg. Vi har varit där tidigare och 9 grader och lite blåst inbjuder inte till en stroll runt i staden. Så vi packar ihop och åker på Romantische Strasse norrut.

Det är ju första maj och då pågår det diverse festande både för vårens ankomst men också som arbetarnas dag. I en av byarna vi kommer går det en liten parad, först en blåsorkester och sedan ett par traktorer som kör något som ser ut som en bas till en majstång. VI får stanna till en stund och titta men det är bara kul.

VI passerar genom många fina byar på vår väg norrut på smala små landsbygdsvägar. Många är så smala så man har inte dragit någon mittlinje utan man måste vara beredd att hålla ut i vägkanten vid möte med andra bilar.

Vi stannar på Karlstadt Camping och Amelie lyckas muta till oss en plats direkt vid floden Mains. På andra sidan floden finns en gammal borg.

Det är en tät trafik med fartyg på floden, en av de största flodbåtarna vi ser är 135 meter lång. På eftermiddagen klarnar det upp även om temperaturen inte går upp till mer än 12 grader. Men i solen är det varmare och vi sitter och läser ett par timmar. Vid halvfyra går vi in mot centrum. Det finns ett par stora stadsportar från flodsidan in mot staden och på den här har man markerat hur högt floden varit vid olika översvämningar genom åren. På slutet av 1700 talet var man nästan ända uppe vi toppen av portalen så då måste det varit riktigt rörigt inne i staden.

Promenerar upp mot det stora torget och beundrar de vackra byggnaderna.

Högst upp i den vita byggnaden kommer det svenska kungliga sändebudet ut och trumpetar varje timme. Alla i staden vet vilka svenskarna är och servitrisen på krogen berättar att hennes hund kan yla melodin.

Går in på Virtshaus alt Franken för att äta middag. Här får Anders sin första tyska öl. De öppnar köket först lite senare så vi får sitta en stund och dricka öl och vin. Amelie serveras ett lokalt rödvin som är jättegott så vi väljer det till middagen.

Anders beställer en jägarsnitzel med stekt potatis och svampsås. Medan Amelie väljer det opolitiskt korrekta Zigenarsnitzel med spätzel. Bägge portionerna är gigantiska och hälften hade varit nog, men det är fantastiskt gott och konstigt nog äter vi upp maten.

Efter maten blir det en skön promenad ut genom en av stadsportarna och bort till bilen.

Solen skiner fortfarande så vi sitter i solen en liten stund innan kylan gör att vi måste gå in och sätta oss.