Havetsdag på Tjörn

Lördagen 28 maj

Solig morgon och 15 grader. Vi serveras en fantastisk frukost hos Johan och Anneli. Under frukosten planerar vi dagen. Johan berättar att idag är det Havets dag i Rönnäng. Han säger vi måste åka direkt efter maten om vi ska få en parkeringsplats för det kommer antagligen många människor nu när Coronan avtagit och vädret är ok.

Det första vi ser när vi kommer ner i hamnen är den fiskebåt som fångat kräftorna vi åt igår kväll. Johan smyger in i hans kylrum och köper krabbklor.

Vi fortsätter ut i hamnen mot de stora fiskebåtarna

Det är stora pampiga pjäser som ligger här och vi går runt nere på kajen och tittar på dem, sedan klänger Johan och Anders ombord på Arkö af Rönnäng och klättrar runt och ser hur det ser ut ombord. På bryggan finns bildskärmar och elektronik så att den största teknikfreaken skulle bli nöjd.

Vi hoppar iland och ansluter med damerna. I ett kylrum står en dam och steker fisk och bjuder på Anders får Uher som han tyckte var jättegott medan Anneli och Amelie fick havskatt som inte var ordentligt stekt så de spottade ut fisken.

Längst ut ligger en jättetrålare som Johan går ombord på och tittar på. Han berättar att elektroniken på den var åtminstone dubbel mot den som Anders och han besett tidigare. På återvägen till bilen passerar vi segelfartyget Athene som underhålls och seglas av huvudsakligast ungdomar, hon ser ut att vara i ett fantastiskt skick.

Åter i bilen känner vi att det suger i magen lite så vi åker ner till Lottas surdegsbageri i Bleket och fikar. Anneli och Amelie äter varsin mördarsnigel till kaffet, verkar vara en nötkaka med lite choklad i form av en snigel, Johan och Anders äter lite mer traditionellt

Efter kaffet tar vi en tur bort till Rododendronparken men det är för tidigt blommorna har inte slagit ut ännu.

Åker hem till Björlings där Johan drar upp en flaska champagne och Anneli har gjort småpizzabitar av smördeg. Jättegott som tilltuggg till skumpan.

Medan Anneli lagar middag spelar Johan och Amelie Rummy så det står härliga till. Johan vann 2 gånger och Amelie 1 gång.

Anneli har gjort en jättegod kyckling i vin och vinäger med rostad potatis och aioli därtill. Det är vitlök på längden och tvären så nu kan vi inte umgås med folk på ett par dagar, men OJ så gott det var.

Kvällen avslutas med lite kaffe och en trevligt pratstund. Sammantaget en toppendag.