Gamla östtyskland

Söndagen 17 Juli

Solig och fin morgon. Vi tar det lugnt idag också och ser på nyhetsmorgon på TV och speciellt Leif GWPersson. Sedan rullar vi iväg norrut. Till att börja med är det autobahn upp till Wolfsburg Sedan kommer vi in i gamla östTyskland och då blir det smala landsvägar.

Vi åkte här för några år sedan och då var vägarna sämre. Nu är det asfalt på vägarna fem år tidigare var det kullersten i byarna. Återuppbyggnaden av gamla östtyskland tar längre tid än man tror. Vi ser att privatpersonerna har fixat till sina hus, men den generella infrastrukturen släpar. Vidare är det markant med all mark som inte brukas, jättearealer som bara ligger där och ingen som gör något åt den. Här finns en stor potential för jordbruk men då måste någon satsa kapital och köpa i maskiner etc. Amelie läser på nätet om skillnaden i produktivitet mellan väst och öst tyskland.

Vi åker till Wittenberge och ställer oss i hamnen vid Elbe där de har en ställplats.

Det är en jättefin plats. Strax intill finns en restaurang som vi tänkt besöka men de tar inte kort och det bordet de anvisade under bardisken är långt under vår önskan, så det fick det vara. Vi sparade pengar och Amelie fixade till lite kallskuret och sallad som antagligen var bättre än krogens mat.