Fördelar med kryckor

Måndagen 24 Februari

Solig och fin morgon. Efter frukost vidtar packning av resväskan. Det blev lite trångt eftersom det inhandlats en hel del kläder här nere. Både till oss själva men också till några av barnbarnen.

Vi checkar ut och ställer in bagaget i receptionen och sedan en taxi ner till Praca Commercio och stranden.

Nere vid stranden har någon företagsam person gjort ett antal stora sandfigurer och hoppas på pekuniärabidrag.

Promenerar upp över Pracan till en av alla serveringar som omger torget.

Slår oss ner och tar varsitt glas Vinho Verde. Perfekt i solen vid lunchdags.

Sedan blir det dags att ta en taxi till hotellet och hämta väskorna och åka vidare till flygplatsen. Vi har bokat KML till Amsterdam och sedan vidare till Stockholm.

När vi kommer fram till incheckningen hos KML kommer en tjänstekvinna springande direkt och tittar på Anders kryckor och säger att vi ska ha priority checkin
Så hon leder oss förbi kön och direkt fram till en incheckningsdisk. Så incheckningen avklarad på någon minut. Hon frågar också om Anders behöver hjälp med rullstol eller något vilket vi avböjer. När vi kommer till säkerhetskontrollen kommer en tjänsteman fram och tar oss åt sidan och in en annan väg så vi slipper stå i kö. Resa med kryckor är bra. Äter en sen lunch i väntan på flyget. När vi kommer till gaten så viftar Anders med kryckorna och då öppnas en grind direkt och vi får tillsammans med en rullstolsburen dam gå ombord först och göra oss hemmastadda innan resten släpps på. Boardingen är försenad och när vi tror vi ska åka kommer kaptenen ut och håller ett långt anförande som kortfattat går ut på att det är busväder i Amsterdam så de kör med begränsad kapacitet vilket för oss innebär en halvtimmes väntan till. Till slut kommer vi iväg, då har vi som var först redan suttit en timme i de trånga stolarna. Efter som vi bara har en timmes transfertid i Amsterdam blir vi lite stressade och ber Pursern om hjälp. Vi förklarar att Anders går långsamt och att vi därför undrar hur långt mellan gaterna det är, dvs om Anders hinner ta sig emellan dem. Till slut enas vi istället om att vi får hjälp av groundservice att transportera Anders lite kvickt mellan gaterna. Kaptenen måste ha trampat på bra, antagligen hittade han en fin jetström för vi är bara 10 minuter sena till Shiphol. Utanför flygplatsdörren står en man med rullstol och där lastas Anders. Det var ytterligare en person som hade beställt skjuts. Nu visar det sig efter lite förvirring att Stockholmsplanet skulle avgå från den närmsta gaten och att det var en timme försenat så istället för stor stress blev det en lång väntan. Till slut kom planet och även denna gång fick vi priorityboarding.  Det blir ytterligare väntan innan vi äntligen kommer iväg. Även den här chauffören kör fort så det tar bara en och en halvtimme till Arlanda mot planerat två timmar. I Stockholm är det minus fyra så det känns ganska kallt. När vi går ut ur terminal 2 kommer bussen till långtidsparkeringen. Trots alla förseningar är vi bara en timme sena på Arlanda. Snabb hemresa med vår bil. Sammanfattningsvis har vi haft ett par fina dagar och framförallt lärt oss att alltid ha käppar och kryckor med oss. Amelie tycker vi ska köra med Anders hopfällbara käpp som vi kan vifta med när det behövs och övrig tid vikas ihop och läggas ner i en väska.