Figeholm

Fredagen 23 Augusti.

Det har regnat kraftigt under natten men till frukost har det slutat, ca 16 grader ute. När frukosten är inmundigad har det börjat droppa igen. Väntar ett tag men åker iväg vid halvtolv efter att ha tömt toa och sopor. Tar en liten tur runt Västervik och tittar på det stora huset som Björn Ulveus har byggt bredvid Stegeholms slottsruin. Där började väl Hootenanny Singers sin karriär tidigt 70 tal innan de blev ABBA. Tar också en titt på ställplats Sågen som ligger 500 längre ut från centrum. Den har ungefär 30 platser mer el och sjöutsikt. Toa och sophämtning finns också. Det ska byggas ett servicehus till nästa år.

Det har varit mycket diskussioner angående husen vid ruinen men det är bara en del av hela projektet som Björn håller på med i sin hemstad Västervik. Uppe runt den gamla delen av gästhamnen är det byggt nya lägenheter så man kommer inte fram med husbilen och mina ben känner inte för en promenad så åker ut till båtklubben i Notholmen och vänder.

Sedan blir det upp på E22 och söderut.

Åker ner till den lilla byn Figeholm. Här har jag varit för ca 20 år sedan med båten. Det är en jättefin gästhamn med trevlig personal. Ställplatsen ligger på en udde med vatten på tresidor. Jag ställer mig längst ut närmast Sjöräddningen. Välordnat med el och vatten vis platserna. De nyttjar också en app Gomarin med vilken man kan betala, så det är smidigt så behöver jag inte ”linka” iväg 800 m till hamnkontoret och betala. Det klarnar upp under eftermiddagen och den tillbringas läsandes och tittandes ut över vattnet. Det är en riktigt ”stenig” grund skärgårdsdel.

Vid fem börjar det dugga och blåsa så då blir det till att gå in. Vid åttatiden kommer nattvakten och kollar att jag betalt. Det märks att detta är alldeles intill kärnkraftsverket för säkerhetstänket är högt. Alla gäster får en fyrfärgskarta där all säkerhetsutrustning som stegar, eldsläckare är utmärkta samt ordningsregler för hamnen och säkerheten. Detta borde fler hamnar ha. Det är säkert detta tänk som också gjort att varje husbil har en ordentligt utmärkt lucka att köra in och att avståndet till nästa bil är 4 meter.