En liten Italientripp

Äntligen ger vi oss ut på en lite tripp till Italien, den första på 2 år.

Lördagen 6 November

Fin höstdag med klarblå himmel, sol och svag vind. Vi går ner till Hannes vid tiotiden och äter frukost tillsammans med Woltarna och Nordlundarna. Efter frukosten går vi upp och tänder ett par ljus i minneslunden.

Sedan hem och packa ihop lite prylar inför vår Italien resa. Vid ettiden tar vi bilen och mot Arlanda. Väljer småvägar för att turista runt och se alla nya byggen som pågår överallt.

Vid fyratiden kommer vi fram till Quality Hotel XPO i Arlanda stad där vi tänkt övernatta. Vi får en hotellnatt med frukost och parkering i deras garage för 1100 kr. Normalt ställer vi bilen på långtidsparkeringen där hade motsvarande parkering kostat 599 så övernattningen blir billig. Vid 18 går vi ner och äter middag i Brasseriet. Det blir en tidig kväll eftersom vi ska upp tidigt.

Söndag 7 November

Tidig revelj, klockan ringer 0445, snabb dusch och sedan ner till receptionen och en enkel frukost där. Klockan 0540 kommer det en liten Merca buss och plockar upp oss och kör oss till Arlanda terminal fyra. Det pågår en ombyggnad av femman så bilen kan inte åka dit utan vi får en morgonpromenad. Eftersom det är så tidigt så är det kort kö i säkerhetskontrollen. Anders blir ordentligt kroppsvisiterad på grund av utslag i metalldetektorn. Det är hans nya höfter som ställer till det. Det blir en timmes väntan innan boarding. Planet rymmer 150 passagerare, men det är endast ungefär 25 st så boardingen går fort och vi får bra plats.

 Den kvinnliga kaptenen gasar på bra och flyger ner oss på två timmar och fyrtiofem minuter. Om boardingen gick fort går avstigningen ännu fortare och vi är inne i terminalen före utsatt landningstid. Det blir en lång promenad genom flygplatsen upp till Leonardo expressen, tåget in till Rom. Tåget går 1125 och vi är inne vid Termini klockan 1155.  Inte illa. Solen skiner och det är 23 grader. Imponerande, vi har åkt från Trosa till Rom och det enda vi behövt är Amelies telefon där alla bokningar osv ligger. Jämför med hur det var för fyrtio år sedan när Anders ägnade sig åt att på heltid resa jorden runt, biljetter, pass, boardingkort och en massa byråkrati. Vid ankomst till Termini tar vi en taxi till Hotell 87 på Via del Tritone. Efter lite diskuterande uppgraderar vi rummet till ett bättre med balkong och fin utsikt. Nu är vi riktigt hungriga så vi går iväg och äter lunch på en servering bara 50 meter från Hotellet.

 Det blir Osso Boco och lite tomater i olja. Efter maten en promenad ner till Fontana di Trevi där vi äter varsin stor gelato.

 Sedan tillbaka till hotellet och vila. Vid 18 går vi upp till takterrassen på hotellet och tar varsin GT innan vi går ut för att äta middag. Det blir pasta ikväll, riktigt härligt sitta ute och äta på kvällen endast iförda skjorta och en tunn tröja. Under dagen har vi gått 7300 steg vilket är ett bra resultat för Anders

Måndagen 8 November

Lite grå morgon, frukost vid halvtio tillsammans med en massa andra i frukostrummet på hotellet. Det verkar som vi alla har samma tidsschema.

Vi har köpt 48 timmars biljett på en hop on hop off buss, så vid elva går vi upp till Berberini där bussen har hållplats. Vi får vänta nästan en halvtimme innan bussen kommer. Den är glest besatt och har ett genomskinligt plast tak. Vi åker runt i Rom och efter cirka 45 minuter börjar det regna och regnet tilltar hela tiden. Efter en stund sitter vi alla på innerplatserna för att försöka undvika regnet. När bussen är tillbaka vid Berberini hoppar vi av och springer över ett översvämmat torg och in på en restaurant för att få skydd och lite mat.

Amelie äter spagetti frutti di mare och Anders lasagne. När vi ätit klart har regnet minskat och vi går ner till vårt hotell och vilar.

Vid halvsju har det slutat regna och vi går ut och äter varsin picata milanese

Måltiden avslutas med en espresso. Åter till hotellet.

Tisdagen 9 November

Lätt regn på morgonen men det upphör medan vi åter frukost. Vid elva går vi upp till Berberini och hoppar på hop on hop off bussen.

Första stoppet blir Termini där bussarna utgår från och där får vi vänta 15 minuter innan vi rullar iväg igen.

Vi passerar Colosseum och Piazza Venezia .

Vi kliver av bussen uppe vid San Angelo och börjar gå in mot Piazza Navona, då passerar man Gelateria de theatro som utnämnts till världens bästa gelateria.

Idag är det inte glassväder och därför står inte någon i skyltfönstret och gör glass och vi köper inte heller någon glass.

Promenerar vidare över Piazza Navona och läser menyerna men tycker priserna är lite höga så vi fortsätter hemåt.

Efter en stund hittar vi ett hål i väggen ¨där vi får en meny med bruschetta, pasta bolognese, espresso och varsitt glas vin för 12 Eur per person. Det var bättre pris och riktigt gott. Efter lunchen går vi upp till Panthenon, vidare förbi Fontana di Trevi och tillbaka till hotellet. Idag har vi gått 6500 steg vilket är hyggligt mycket för Anders. På kvällen går vi upp till baren uppe på taket och tar några drinkar.

Onsdagen 10 November

Solig och fin morgon, 23 grader ute. Efter frukost tar vi oss en enligt Amelie stärkande promenad till först Spanska Trappan och sedan via Corso bort till Piazza Popolo.

Där tar vi en liten vätskekontroll men inser ganska snabbt att vi nog bör äta lunch också. Amelie mumsar i sig en Carbonara och Anders en pizza Napolitana.

Stärkta av lunchen går vi och köper spårvagnsbiljetter eftersom planen är att åka linje 19.
Nu visar det sig att när vi efter en kortare promenad kommer fram till spårvagnsstationen så kommer endast bussar. Så vi tränger oss in på en och får en skumpig tur med en buss som körs av någon som tror han kör formel 1. Vi åker nästan hela linjen innan vi hoppar av och tar spårvagn nummer fem till Termini. Spårvagnen är gammal och jättesmutsig och rutorna är så smutsiga så vi ser inte ut. Vid Termini står vi inför valet att antingen gå till hotellet eller att ta tunnelbanan. Vi väljer tunnelbanan. Det visar sig att det är så långa gångar och trappor och svängar att vi lika gärna kunde ha gått. När kommer fram till Berberini ska vi uppför en otroligt lång rulltrappa, när vi kommit en lite bit stannar rulltrappan. Vi tror att det gäng av busiga grabbar som var före oss tryckt på nödstoppet. Nu börjar en mödosam gång uppför en trappa med allt för höga steg. Anders är på väg att slockna på vägen. Efter ett tag börjar trappan gå igen vilket blir vår räddning. När vi kommer upp upptäcker Anders att plånboken är borta. Som tur är innehöll den bara ett kreditkort och ca 1400 kr. Spärrar kortet omedelbart och är glad att Anders har ett par till kort i kassaskåpet på hotellet. Går till en närbelägen bar och dricker lite vin. Sedan vila på hotellet. Middag på en lite krog bara 100 m från hotellet, Anders äter kallskuret och ostbricka och Amelie grillad kronärtskocka.

Torsdagen 11 November.

Efter frukost packar vi ihop våra saker, dvs smutstvätten och checkar ut. Gråmulet ute och prognos på lätt regn. Vi strosar ner mot Fontana di Trevi, strax före ser vi en herrfrisering så Anders går in där och klipper sig. Salongen drivs av två äldre herrar och här använder man bara sax och rakkniv vid klippning. En fin klippning för 25 EUR.

Efter klippningen strosade vi ner till Piazza Panthenon och slog oss ner på en restaurant som serverade grillad Seabass.

Kyparen rensade fiske vid bordet åt oss.

Det blev otroligt fint gjort och maten var helt underbar så nu fick Amelie den sista maträtten på hennes lista över mat vi skulle äta denna gång i Italien.

Efter maten börjar vi gå mot hotellet där vi har väskorna.

Stannar till vid ett litet cafe alldeles intill Fontana di Trevi och äter varsin skål glass som efterrätt.

Sedan promenad upp till hotellet och hämta väskorna och ta en taxi till Termini. Tar Leonardo expressen ut till flygplatsen och påbörjar den långa promenaden från tåget genom hela flygplatsen in till terminal 3. Där blir det väntan på avgång och då passar vi på att äta varsin sallad.

Flyget avgår på utsatt tid och blir en fin flight hem. Det är ovanligt klart och pursern är vänlig och berättar vad vi ser vi inflygningen över Sverige, Han börjar med att visa Trosa och sedan berättar han hela vägen in till landningen vad vi ser. Lång promenad ut till Taxin som tar oss till hotellet där bilen står parkerad. Snabbt hämtar vi ut bilen och sedan full fart till Trosa. Hemma ca 0130. Under dagen har vi ungefär 7000 steg så Anders har fått träna på.