Amelies födelsedag i Venedig

Onsdagen 25 April

Amelies födelsedag. Efter frukost går Amelie iväg och efterhör huruvida det går att åka färja in till stan. Det verkar både dyrt och ta tid så vi tar vår lilla 1,5 km promenad upp till bussen- Det är stekande hett att gå i solen så när vi kommer till busshållplatsen känns det som efter ett bastubad. Idag är det Markusdagen som är en helgdag och då många paraderar med flaggor. Det är en röd dag så många är lediga och ute på gatorna. När vi kommit in till staden går vi över och köper biljetter till Vaporettin, vattenbussen och åker ner till Markusplatsen. Det är trångt om saligheten ombord men vi lyckas få sittplatser och har en ganska skön tur även om vi inte kan dokumentera den.

Framkomna till gycklarnas marknad strax bredvid Markusplatsen. Här säljs det hur mycket souvenirer som helst till höga priser. Så vi går snabbt igenom.

Äntligen framme vid Markusplatsen,  Dodgepalatset i bakgrunden och Markusplatsen

bakgrunden San Giovanni Maggiore och vattendragen som inlopp till kryssningshamnen.

Dodgepalatset närmast på höger sida och bortom det Peterskyrkan.

Markusplatsen är verkligen imponerande och idag var det väldigt mycket folk som var där, antagligen beroende på att det var Markusdagen.

Kön in till Peterskyrkan var jättelång.

Venedig är ju känt för sin glaskonst och vi såg många fina saker i skyltfönstren när vi promenerade norrut.

Tillslut kommer vi fram till Rialtobron efter en liten mat och vätskekontroll.

Efter Rialtobron promenerar vi vidare norrut och möter Tina och Lasse. Eftersom det är Amelies födelsedag så blir det en fin flaska Prosecco ute i solen på ett torg.

När Proseccon är sänkt går vi hem till Tinas och Lasses lägenhet för att vila en stund innan det är dags att gå ut för Amelies födelsedagsmiddag som vi intar på en gammal genuin Italiensk Restaurang som Tina visar oss. Amelie väljer grillad havsaborre.

Tina och Anders väljer grillade havskräftor.

Lasse äter grillade lammkotletter.

En fantastisk födelsedagsmiddag. Vid halvnio börjar vi promenera lite långsamt mot Piazzale Roma för att komma hem. Vi hittar förvånansvärt enkelt fram dit. Det blir taxi idag också och idag blir det på taxameter. Då kostar det endast 18 EUR fastpriset vi betalt tidigare dagar har varit 23 så vi har blivit lite lurade, fast å andra sidan blev dagens chaufför glad eftersom han fick 2 EUR i dricks.