Solkanonen

Fredagen 28 Juni

Varm och skön morgon äter frukost och sedan packar jag ihop. Meteorologerna har prognostiserat busväder med mycket kraftigt regn så det känns som viktigt komma iväg innan det bryter ut. Varmt och skönt med lite lätta skyar. Siktar på campingen i Åtvidaberg som inte var riktigt klar när jag var här för att par veckor sedan.  Det är en kort resa på dryga fyra mil till Åtvidaberg.

Åker upp till campingen som ligger vid ett stort rekreationsområde med många fotbollsplaner och bad. Lite knöligt checka in för man måste ringa och fråga om eventuell ledig plats och sedan få en kod till servicehuset för att komma in och registrera sig och sedan få en ny kod för att kunna låsa upp nyckelskåpet och sedan swisha pengarna men sen blir det bra. De har ett antal stugor och 8 campingplatser. Jag får plats 5 ställer mig bredvid en husbil som kom ca 10 minuter före mig.

Här är det blandat ett tält, två husvagnar och fyra husbilar samt ett par sällskap som hyrt stugor. Anläggningen drivs av Åtvidabergs bandyklubb.

Klockan13 smäller det så jag tror ryssen har bombat. Det är solkanonen som finns 100 m bortom mig.

I Åtvidaberg finns världens enda fungerande solkanon. I maj 2022 förklarades Solkanonen som byggnadsminnesmärke av Länsstyrelsen Östergötland. Varje dag från 1 maj till 31 augusti skjuts en middagssalut klockan 13.00. 

Solkanonen är ett typ av solur och finns i ett torn byggt i mitten av 1800-talet vilken ingick som en del i herrgården Adelsnäs engelska park. Till kanonen, en 6-pundare, hör en tändanordning som består av ett brännglas monterat på en rörlig arm vilken kan ställas in efter solens olika middagshöjder.

Rakt i söder i tornet finns en 20 centimeter bred och 300 centimeter hög springa. Exakt klockan 13.00 svensk sommartid när solen står som högst lyser den genom springan. Strålarna träffar brännglaset och fokuseras på det fängkrut som finns i bakre delen av kanonen. Krutet antänds och tänder i sin tur själva laddningen. Saluten hörs över större delen av Åtvidaberg.

Sätter mig ute med en bok men ganska snart kommer några regnstänk och så blev det till att flytta in. Så här fortsätter det några gånger innan det vid femtiden kommer riktigt kraftiga åskväder som drar direkt över oss och regnet blir mycket kraftigt. Blir lite fundersam över hur klokt det är att stå på en gräsmatta om det ska komma upp mot 60 mm som vädergubbarna sa. Regnet upphör dock ganska snart och vid klockan 22 blir himlen blå och vacker igen så jag behöver nog inte oroa mig för hur jag ska komma härifrån eller hur stackarna i det lilla låga tältet ska klara sig.