Olivoljeplantage

Tisdagen 28 November

Svagt duggregn när vi vaknar. Det blir en ganska snabb frukost och sedan ger vi oss iväg mot Monterosa Olive Oil. Det är en gård som odlar en massa apelsiner och andra saker men som för ett antal år satte igång med att producera olivolja med ekologiska metoder. Vi ska vara där kl 1030 för en visning och för att få lära oss mer om olivoljeodling. Vi har fått 2 olika uppsättningar koordinater till vart vi ska träffas. Anders ser på de att de ligger nära varandra så det är inte två olika koordinatsystem Vi åker efter de första och då kommer vi till en smal bro strax före positionen så den vägen vågar vi inte ta utan åker mot den andra positionen som vi tror oss veta var det är. Känner oss ganska stressade eftersom klockan tickar på. Som tur var så är det rätt väg och vi hittar fram och hittar vår värd. Tyvärr har de andra sex inte hittat hit ännu, men de kom efter några minuter. Så nu är vi sex svenskar och ett ungt holländskt par. Svenskarna känner vi igen från Albufeira där de stått samtidigt som oss. Stefan och Lena samt Peter och Maria. Så det blir ett kul återseende.

Våran värd gör en lång dragning om olivodling. Trädet ovan är mer än 2000 år och producerar fortfarande lika bra som ett 10 årigt träd. Varje träd ger här ca 40 kg oliver. Vi kom precis i skördetiden. I år var skörden ovanligt sen. Arbetet sker så gott som helt manuellt, Först använder man små handburna skakmaskiner som skakar ner oliverna och sedan krattar man de sista. Allt faller ner på stora nät som dras ihop och innehållet slås ner i en manuell sorteringsränna. Där tar man bort kvistar, blad och dåliga oliver. Monterosa Olive oil har 20 Ha olivlundar och 30 personer som arbetar med att skörda oliverna. Målet är att plocka 400 kg i timmen och den mängden ska sedan vara pressad inom tre timmar för att få bästa smak. Jag tror de sa att 50 kg oliver ger ca 7 liter olja. Grenar och blad från beskärningen mals och läggs ut som kompost under olivträden.

Oliverna fraktas in, vägs matas in i systemet där de pressas av två olika typer av pressar sedan pumpas oljan upp i stora cylinderformade kärl där den förvaras i två dygn föra att  de fasta partiklarna ska sjunka ner och kunna filtreras bort.

Vi fick också delta i en liten provning av olika olivoljor och fick lära oss lite om olika typer och vad man ska tänka på när man köper olja. Alla passade på att köpa med sig olja därifrån.

Monterosa har vunnit flera stora internationella priser för sin olja.

Jag tror det var fler än jag som undrade, så mycket oliver och inte en enda Martini.

Efter olivoljeutbildningen åkte vi iväg österut till ställplatsen i Monta Rota. Det är egentligen bara en stor parkering bakom stora sanddyner.

Men när vi gått över dynerna så kom vi ner till havet.

Då förstod vi varför så många pratade om den här platsen och sa vi skulle åka dit.

På kvällen kom ett riktigt tropiskt åskväder med blixtar och dunder men framförallt otroligt mycket regn så nu lär väl bilen vara ren.