A Coruna

Torsdagen 2 November

Det har regnat större delen av natten men förhoppningsvis ska det avta under förmiddagen. Värmaren har fungerat i natt och det verkar bero på att Amelie slog av varmvattenberedaren innan vi la oss. Så fort vi slog på den på morgonen blev det felmarkerat. Vi får prova om det fungerar att köra värmaren på natten utan varmvattnet nästa gång vi står utan el. Vi gick upp klockan 0830 vid soluppgången som vanligt. Nu har vi lärt oss att den konstiga tidzonen kommer från tiden med general Franco. Han ville visa sin vänskap med Hitler och ha samma tid som Tyskland istället för samma tid som Portugal. Portugal har GMT -1 vilket innebär att solen går upp 0730 så här års vilket ju verkar rimligare. Vi befinner oss nu drygt 8 grader väst. Igår var vi väldigt förundrade över att de flesta butiker var stängda och att vi inte såg till några ute på gatorna och att det var obefintlig trafik. Efter lite googlande fick vi klart för oss att de firade Alla helgons dag. Så det var förklaringen till de tomma gatorna. Lagom till vi ska ge oss iväg börjar det regna kraftigt så utsikten över Ferrol r nästan obefintlig. Vi väljer bort betalvägen och åker en mindre landsväg ner till A Coruna.  När vi närmare oss Coruna avtar regnet långsamt.

Vi har varit i Coruna förra året när vi var på kryssning med MSC Opera runt Europa. Coruna är en jättefin gammal stad med en stor marina som delvis ligger inne i centrum. Trafiken leds till stor del under centrum i ett par stora tunnlar. Coruna är den näst största staden i Galicien med ca 250 000 invånare. Staden är kanske mest känd för det romerska tornet Hercules som fungerat som fyr sedan 2 hundra efter kristus.

Det gamla fortet vid inloppet till A Coruna.

 

Vi letar oss ner till ställplatsen i hamnen och gör oss hemmastadda. Det är inte någon direkt trängsel så vi ställer oss mitt på planen med utsikt mot båtarna. Allt verkar helt nytt och väldigt välordnat. Nu har solen brutit igenom och det är härligt väder. Eftersom det börjar närma sig lunchtid i Spanien dvs 1330 går vi iväg till Marinans Restaurang för att se om vi kan få oss lite till livs.

VI börjar med att beställa varsitt glas Rioja, VI får förutom vinet en skål med vita bönor i någon tomatsås samt lite fläsk och korvbitar och en liten brödbit till det. Kostnad 25 kr.

Efter vinet i baren går vi upp i matsalen och intar som förrätt varma räkor i vitlökssås, och som varmrätt sea rice. Det är som en paella med massor av musslor och bläckfisk. Till det drack vi ett gott vitt vin. Lunchen avslutades med Cafe Espresso. Priset för allt detta 800 kr, väl investerade pengar.

Efter en sådan här måltid måste man ta lite siesta i solen. På kvällen regnar det igen, men vad gör det vi spelar Rummy och lyssnar på smattret på taket.