Cape Finisterre

Fredagen 3 November.

Det har regnat under natten och morgonen men lagom till vi ska ge oss av så slutar det.

Nedan en liten översiktskarta var vi befinner oss för ögonblicket. samt en liten mer detaljerad över dagens tripp. Vädret var mulet och temperaturen gick som bäst upp till 17 grader.

Vi lämnar ställplatsen nere i hamnen och åker efter strandpromenaden de 2 kilometrarna till udden där Torres de Hercules står. En imponerande fyr byggd i sandsten ca 200 eft kr.

Det är en ca 500 m lång stenlagd väg dit upp från parkeringen och när vi kommer upp så är vi enligt telefonens höjdmätare på 93 möh, så vi har laddat upp med bra lägesenergi. Vilket kändes i benen på vägen upp. Utsikten är fin och vi kan föreställa oss hur bra den varit om vädret varit klart. Det finns en stor kompass där uppe som visar väderstrecken och som många går ner och ställer sig i.

A Coruna har på den södra sidan en jättefin strand mitt inne i staden och direkt ovanför den är en härlig aveny att promenera på vackra dagar.

Vi väljer bort den stora betalvägen söderut i förmån för en liten landsväg som tar oss genom ett härligt landskap med jättefina vyer. Det innebär också att vi hamnar i trånga situationer och lite problem inne i byarna eftersom vi inte vet hur vägarna ser ut. Vi hamnar denna dag av misstag inne i en liten by och inne på en liten lokalgata tillsammans med 4 stora lastbilar och vi skulle alla vända och mötas och försöka tas oss ut. Det var väldigt trångt och många utskjutande tak vi måste hålla undan förutom bilar, väggar människor och trottoarer. Vid ett tillfälle hjälpte en man sittandes på ett cafe oss med uppsikten över ett utskjutande tak när vi skulle möta en stor lastbil. Det var verkligen centimeter precision men det gick bra till slut. Vi var så upptagna av att lösa situationen så vi hann inte fota det hela.

VI fortsätter sydväst vart ut mot Cape Finistere. Det är Spaniens absolut mest västra punkt och under romartiden trodde man att världen tog slut här.

Vi  parkerar ute på Cap Finisterre och promenerar de sista hundra meterna ut till Hotellet samt till den berömda fyren. Den ligger på ca 100 m öh. Tyvärr är det regntungt och sikten är begränsad. När vi går tillbaka mot bilen börjar det regna.

VI åker tillbaka en liten bit till byn Fisterre och tar in på ställplatsen där. Vi blir mottagna av 2 par fransmän som vi sett i Ferrol så det blir ett kul återseende och lite snack på blandad franska och engelska.

Regnet ökar på i styrka men vi har värme och el så det är bara skönt att sitta där och se ut över viken in från Cap Finisterre