Galicien

Onsdag 1 November

Solig morgon och 15 grader i luften, vi går som vanligt upp i soluppgången dvs ca kl 0830 härnere. Det är ungefär samma procedur i bilen som i båten när vi är ute. Frukost i lugn och ro, sedan disk och lite fix. Därefter ska allt surras och kartor ( sjökort ) tas fram och dagen ska grovplaneras innan man lägger loss.

Idag gården lilla landsväg  N634 vi följt tidigare parallellt med motorvägen så vi tar den tio talet mil innan vi svänger ner på olika lokalvägar efter kusten. På så vis sparade vi ett antal timmar. Direkt vi kommit av motorvägen svänger vi in på en mack och tankar samt gör storrengöring av bilen både utvändigt och invändigt. Ganska behövligt faktiskt med tanke på att vi kört mer än 500 mil sedan förra gången och att vi bott i bilen 45 dygn. Priset på diesel varierar kraftigt i Spanien och det finns olika kvaliteter, så det kan bli lite förvirring. På denna mack fanns dock endast en kvalitet så valet var lätt och till vår förvåning tankade personalen åt oss. Dieseln var bland de dyrare vi sett 12 kr litern men fortfarande billigare än i Sverige.

Landskapet är omväxlande med höga berg och inklämda små byar omväxlande med fiskebyar nere vid vattnet. Det ligger ett dis över nejden så sikten blir lite begränsad stundtals. Det är mycket förfallna hus och många påbörjade avstannade byggen så vi gissar att det är bistert rent ekonomiskt här. Byarna verkar leva på fiske och turism. Ett litet kuriosa är att alla broräcken är målade i blått.

Vi åker ut efter den västra kusten av Galicien och är nästan så långt västerut man kan komma i Europa. Det västraste är nere i Portugal dit vi räknar med att komma om någon vecka. När vi kommer in i staden Ferrol åker vi in på en stormarknad och handlar lite. Man blir förvånad över priserna. Sedan ställer vi upp oss på en gratis ställplats inne i Ferrols centrum. Middag i bilen. Vi står några bilar på platsen och det är riktigt mörkt. I bakgrunden hör vi hundar som skäller, antagligen vildhundar för det verkar inte vara något hundpromenadstråk runt oss.