Syracusa Sankta Lucias stad

Fredagen 23 Mars

Fin morgon växlande molnighet och ungefär 12 grader. Den italienska damen i en av bilarna mittemot är ute och diskar och fejar och hon tycker uppenbarligen att det är kallt för hon har en tjock vinterkappa och toppluva på sig. Hon ser lite fundersam ut när Anders går runt i kortärmad skjorta och fyller vatten och fixar med bilen. 30 EUR för 3 nätter det är bra med tanke att vi haft all service inklusive vatten vid bilen.

VI åker efter väg SS114 dvs den gamla smala vägen som går genom alla byar och där man får stanna och väja för allting hela tiden och hålen i gatan är så stora att man tror att man aldrig kommer kunna köra över dom utan att slå sönder däcken. Det är ju tur att vi investerade i nya friska däck för ett par månaders sedan. Planen är att vi ska stanna i Catania som är den stora staden här på ostsidan med sina 700 000 innevånare. De har enligt bilder på nätet en massa gamla ruiner och hus. När vi kommer dit känns det mer som en modern storstad med allt inklusive tunnelbana. Det är en stor trafikröra och vi får ingen känsla för staden utan åker vidare till Syracusa.
Sankta Lucia är stadens skyddshelgon men hennes kvarlevor finns i en kyrka i Venedig ! Den store kända personen härifrån är matematikern Archimedes ( han som upptäckte att en kropp som sänks ner i vatten blir blöt). Staden grundades 736 före Kristus. Idag bor här ca 122 000 personer, det är en stor hamn och  industristad med bla raffinaderier men en viktig verksamhet är turismen.

VI hittar en ställplats inne i Syracusa precis bredvid utgrävningarna av bla amfiteatern. Efter att ha parkerat går vi ner mot stan. Anders har lite problem med kramp i ena benet så vi går in på ett cafe och tar en fika med en risbulle till. Det är en friterad bulle med risgrynsgröt inuti, den är ok men vi kommer nog inte beställa någon mer.

Efter fika pausen går vi ner till busstationen från vilken det ska gå en elbuss runt den gamla delen av Syracusa. Vi står och väntar vi bussskylten i 45 minuter innan Amelie frågar taxichaufförerna varför det inte kommer någon buss. Dom säger att bussen stannar på ett annat ställe 50 meter bort som vi inte sett och att detta är Sicilien och då är det så här. Efter lite funderande tar vi en taxi ner till ön som utgör den ursprungliga Syracusa.

Sätter oss på en restaurang med härlig utsikt över viken och beställer in en räkcocktail som förrätt, mycket gucka men med lite äpple som piggar upp rätten. Sellerin plockar vi bort

Den är mumsig och sedan blir det en Carbonara. Den är gjord på något annorlunda sätt än vad vi är vana och vi är inte riktigt med på vad det smakar men vi blir mätta.

Vi är trötta efter dagen och Anders har fortfarande ont i benet så vi ringer taxin som kört oss och ber honom hämta oss och köra ”hem” oss. Han lovade finnas till hands imorgon också
På kvällen Lets Dance på TV.