Strömsund

Torsdagen 12 Augusti

Skön morgon, efter frukost snyggar vi till lite snabbare än vanligt och ger oss iväg till Frösön och Wilhelm Peterson-Bergers sommarhagen.

Sommarhagen ligger högt uppe på en höjd på Frösön med en vidunderlig utsikt över Storsjön och fjällvärlden. Man förstår att det måste ha varit bra för inspirationen.

Utanför huset står en byst av honom.

Salongen med flygeln och ovanpå den noter

Hans arbetsrum, P-B var mycket före sin tid så bland annat hade han tidigt telefon och i köket en varmvatten beredare.

I trappan till övervåningen en byst av honom som förses med en ny krans blommor varje dag

Frösökyrka ligger högst upp på kullen på Frösön

Efter besöket på Sommarhagen passar vi på att handla mat och gasol. När inköpen är klara sätter vi iväg E45 mot Strömsund, där vildmarksvägen börjar. När det återstår tre mil till Strömsund får vi ett ordentligt stenskott och ett sådant ska ju åtgärdas direkt. Vi letar upp Fridells glas i Strömsund och hör om de kan fixa rutan. Visst säger ägaren, kör in i hallen bara. Direkt kommer det ute en kille och sätter igång och jobbar.

Det tar honom ungefär en halvtimme att fixa det hela. Ägaren bjöd på självrisken så vi kom undan med bara förskräckelsen. Anders såg framför sig att vi skulle få en lång väntan på att få det fixat och en del kostnader, men nu är vi inte i Stockholm. När rutan är fixad åker vi ner till Nordic Hotell, de har ställplatser på gräsmattan framför hotellet och till ett lågt pris. Turistbyrån ligger i samma byggnad så nu har vi läsning och planering i kväll.

’När vi står uppställda sätter vi oss i solen och pustar ut. Anders läser och Amelie löser soduku. Precis som igår drar det in mörka moln vid sextiden så vi måste flytta in, men det passar ju bra eftersom det ju är middagsdags