Stralsund

Söndagen 6 Maj

Fin morgon, strömmen tog slut klockan 0530, men värmen räckte och snarkandet blev inte allt för farligt. Lång skön frukost sedan förbereder vi oss för hemfärden imorgon med att fylla och tömma vatten. Lite avkoppling med läsning i solen innan vi påbörjar den långa promenaden in till den gamla staden. Ja Anders tycker den är lång ca 2 km Amelie hävdar bara att den är nyttig. På vägen kommer vi fram till en gammal byggnad som visar sig ha varit Karl den XII nattläger i Stralsund 1632.

Inne i Stralsund ser vi många fina gamla Hansehus.

Sätter oss på Rådhustorget för att undvika svältdöden. Den känns väldigt påträngande. Till förrätt tar Amelie en sparrissoppa och Anders en öl.

 

 Sedan får Amelie fågellever med päramos och Anders en Schnitzel med päror och kålrabbi.

Rådhuset är i hopbyggt med flera andra byggnader så det ser väldigt konstigt ut.

Promenerar hemåt genom hamnen, där vi hittar lite glass till efterrätt. Sedan blir det en tung promenad för Anders tillbaka till bilen.

När vi är tillbaka vid bilen är det en som är ganska mörbultad och trött i kroppen efter tretimmars promenad. Nu vidtar utskrift av färjebiljetterna till imorgon och lite planerande vad som ska ske nästa vecka. Senare på eftermiddagen börjar det droppa in svenska bilar som kommit med eftermiddagsfärjan från Trelleborg, så vi får öva oss lite på svenska.

 

Lördagen 5 Maj.

Solen skiner, värmen fungerar sjösättningarna pågår för fullt omkring oss. Det känns som hemma. Amelie tycker inte att Anders  jag) ska gå upp och organisera sjösättningarna så det blir frukost istället och sedan melodikrysset. Det blev en stunds förvirring innan vi hittade det lille hålet för toatömning. Men det var flera vänliga människor som hjälpte oss. När praktikaliteterna är fixade åker vi iväg mot Stralsund. Som vanligt väljer vi de minsta lokala vägarna.

Tulpan odlingarna är i full gång.

Det är veteranbilsdag på många ställen och vi såg en massa fantastiska bilar som var på väg till mötesplatsen. En av de skojigaste var den här Brandbils Trabanten, Tyvärr fick vi ingen bra bild när vi mötte den.

Vi har idag kommit längre in i gamla östtyskland och här märks att man kommit igång med renoveringar men fortfarande finns mycket att göra. Man ser på byggnader etc att levnadstandarden är markant lägre här än i övriga Tyskland och att det är jordbruk som är huvudsaklig försörjning som väl inte haft så stor uppsida av EU.

Passerar genom några gamla Hansa städer.

Efter vägen ser vi gamla öststats bostadsområden som är stängda och ska rivas.

 

VI håller på att svälta ihjäl på vägen så det blev ett stopp på McDonalds.  Det var väldigt länge sedan vi var inne på Donken, 7.3EUR för en meny känns dyrt, men vi svälter i alla fall inte ihjäl.

Söker oss in till ställplatsen Caravanstellplatz An der Rügenbrücke. Den är helt nybyggd och har alla faciliteter och lite mer än vi egentligen behöver. Det verkar som att husbils/husvagnsförsäljaren tvärs över gatan är den som fixat till ställplatsen. Fast å andra sidan har han enligt skyltar och appar en egen, men den verkar stängd. Eftersom vi är i Tyskland så betalas allt i automater och med mynt. Som svenskar har vi har inga mynt eller kontanter så det blir en promenad till bensinmacken och inköp av öl och glass för att få växel. Det blir en fin eftermiddag med en god bok i solen.

Till middag blir det vit sparris med Hollandaisesås