Spräckta planer

Lördagen 22 Februari

Dagen börjar bra med en härlig hotellfrukost, nere i matsalen. Kaffe, äggröra bacon på en fin skinka, hembakt bröd med pålägg, rostbröd och olika marmelader samt apelsinjuice. Det fanns ännu mer men efter detta var vi mätta. Vi har tänkt oss en lång skön biltur runt Lissabon och dess broar idag. 25 April bron söderut till Jesus monumentet och sedan österut och tillbaka via Wasco da Gamabron, 11 km lång. Därför tar vi en taxi ut till flygplatsen för att hyra en för resan anpassat fordon, dvs en lite bil. Förhoppningsvis billig. Kommer fram till hyrbilsavdelningen på flygplatsen. Det finns inga bilar lediga för ett dygn förutom en jeep för 2000 kr. där sprack den utflyktsplanen. När vi bokade flygbiljetter fick vi erbjudande om bilhyra för 90 kr, så vi antog att det inte skulle vara något problem hitta en lämplig bil. Efter lite svärande över oss själva som inte bokat en bil besluter vi oss för att ta en shoppingrunda istället..

Tar en taxi till Colombo shoppingcenter. Trafiken är tät trots att det är lördag så det blir den dyraste taxiresan vi gjort härnere. Det motsvarar i och för sig lika mycket som en svång runt kvarteret hemma, 200 kr.  Mall of Scandinavia släng dig i väggen. Här talar vi om en gigantisk shoppinggalleria i tre plan och som vid senaste räkningen hade 404 butiker.

Den är obegripligt stor. Vi har bestämt oss för att gå till Primark, men att hitta dit är inte lätt. Det finns informationssystem som ska guida oss men vi lyckas inte ändå. Som tur är ju Portugiserna trevliga hjälpsamma personer så Amelie frågar en man om han kan förklara vägen åt oss. Men han går med och guidar oss för han tycker han har tid hjälpa oss. Än en gång härliga trevliga hjälpsamma personer här i landet. ( det börjar kanske bli lite väl mycket superlativer, så man kan misstänka att vi  är sponsrade av Portugisiska turistbyrån. ) På Primark påbörjas en stor shopping runda. Först lite kläder till Amelie och sedan skjortor till Anders, som därefter tar paus inne på skoavdelningen medan Amelie raidar barnklädesavdelningen.  Priserna är toklåga, fritidsskjortor till Anders 35 kr styck, blusar till Amelie 70 kr styck. Vi får 2 välfyllda pappkassar med kläder för 1000 kr. Det är så billigt så tvätten av ett plagg är dyrare än vad inköpet är. Ullared släng er i väggen. Går ut och sätter oss på torget och tar varsin glass. På vägen ser vi in i andra butiker och inser att allting är jättebilligt jämfört med i Sverige.  Efter glasspausen ( GB till Amelies stora förtret) så blir det taxi tillbaka till hotellet.

Dagens planer har ju nu spruckit så efter att ha lämnat av inköpen på hotellrummet tar vi taxi ner till favorit restauranten Zé da Mouraria. Den ligger i en backe på en tvärgata bakom all ära och redlighet, men lokalbefolkningen och många turister vet var den finns och vilken härlig mat de serverar.

Som vanligt när vi kommer dit är det fullt men inte överfullt så kyparen sätter oss vid ett bord tillsammans med en ensam man. Kyparen berättar att han har en stor Seabass kvar om vi vill ha grillad fisk, och det vill vi ju, så den beställer vi tillsammans med en flaska rött lokalt vin från Lissabon. Amelie sitter på så sätt att hon ser kyldisken och ser när kyparen tar den sista fisken och går ut till köket med den.

Serveringsfatet som kommer in är jättestort och ser otroligt fint ut. Vi är glada servitören glömde den utlovade pommes friten för det var mat så det räckte ändå.

Maten var fantastiskt god och Anders lät sig väl smaka, tyvärr mådde Amelie lite illa på grund av den cigarettrök blandat med soplukt som kommer in från gatan, så  hon gjorde maten inte helt rättvisa.

Vid det här laget var det lång kö utanför med människor som ville komma in och äta. De gick in och hämtade vin, öl och bröd och stod ute i gränden och åt förrätten.

Det här tillsammans med den cigarettrök som kommer in från kön gör att vi bestämmer oss för att gå.

Maten kostar lika mycket som klädinköpen. Undrar vad som räcker längst, risken är väl att maten runt magen räcker längre än ett par nyinköpta sommarskjortor.

Solen värmer skönt när vi kommer ut från krogen. Enligt SMHI ska det vara 21 grader men det känns mycket varmare och skönare och vi ser att folk söker skugga på uteserveringarna.

Promenerar ner till ett närbeläget hotell och tar en taxi upp till vårt hotell så Amelie kan få vila och krya på sig.

Framåt kvällen går vi ut för att utfodra Anders. Det blir på ett hål i väggen ca 10 meter från hotellentren.  Hålet ser trevligt ut utifrån så vi går in. I princip alla rätter är vegetariska vilket kanske inte var det Anders önskat. Till slut hittar Amelie en burgare med kyckling på menyn, så det får bli valet. Vinglasen innehöll knappast något vin så det måste fått OK från AA och burgaren till Anders knappt någon kyckling och endast lite bröd underst (smörgås ?) Vi undvek dock Svältdöden så det var ju skönt. Lördagskväll i timmerkojan, Anders sitter och skriver och tittar på TV och Amelie laddar batterierna med slutna ögon.