Silves

Tisdagen 30 Januari

Vädret är mycket bättre än prognosen sagt. Soligt och varmt. Frukost som vanligt men i lite snabbare takt och inte en massa nyhetsläsande innan dagens uppgifter tar vid. Så när morgonrutinerna är fixade tar vi hyrbilen och åker iväg. Första anhalten blir Sao Bartolo Messines, en lite by vi blivit rekommenderade. Den var egentligen bara en gammal portugisisk by med trånga gator. VI såg också att de hade en ställplats som såg väldigt tråkig ut. Så vi fortsätter ganska snabbt därifrån. Våren har kommit och mandelblomsträden står i full blom sedan ett par dagar tillbaka.

Åker till Silves här har vi varit i tidigare. Silves kallar sig själva för apelsinens huvudstad. Befolkningen uppgår idag till ca 37 000 innevånare. Idag råder en lugn stämning där hos befolkningen.

 Silves var tidigare huvudstad i Algarve och anses därför ha en viktig historisk betydelse. De nordafrikanska moorerna härskade här mellan 700 – 1200 talet. Före det var området kristet och de kristna återtog sedan området. Det finns en stor befästning där som man delvis renoverat. Silves Castle. Men det finns också en stor kyrka uppe på höjden.

Vi går in och beser slottet. Det upptog ca 12000 m2 markyta och ligger högst uppe på en kulle med utsikt åt alla håll.  Man har restaurerat dela av fortet.

Efter besöket på fortet ger vi oss ner i den gamla byn. Promenerar på smala gator ner till centrum där vi går in i marknadshallen. Här finns ett överflöd av färska grönsaker och frukter. VI tittar bara och går vidare till restaurangen på framsidan.

Sätter oss på uteserveringen och beställer varsin portion grillad kalvstek. VI får in varsitt uppläggningsfat med 2 stora skivor kalvstek, pommes frites, ris och tomat. Ett fat hade varit nog för oss två. Dessutom kostade det bara 100 kr per person.

Efter lunchen och en promenad tillbaka till bilen åker vi på en liten kostig upp till Monchique , en liten mysig by uppe på en bergssida. Inne i byn hittar vi bland annat denna husfasads utsmyckning i kakel.

Åker vidare på slingrande ” alpvägar” upp till toppen av berget och hamnar på Serra Foia. Detta är högsta bergstoppen i Algarve den är drygt 900 m hög. Här uppifrån har man normalt en otrolig utsikt men just när vi är där så är sikten ganska dålig- Här uppe ligger ett stort kommunikationscenter med en otrolig mängd antenner för alls sort kommunikation eftersom det är så högt upp.

Nu är det dags att åka de 55 km tillbaka till ställplatsen i Falesia och bilen. Kvällen tillbringar vi med att äta Djävulsfrukt och se när Andre Myhrer tog silverplaketten och Frida Hansdotter blev fyra i parallell slalomtävlingen i Hammarbybacken.