Oxelösund

Måndagen 17 April

Ytterligare en vacker dag. Rullar iväg vid elvatiden mot Oxelösund. Eftersom jag inte har något bestämt mål så blir det som SXKs devis, ”det är resan som är målet”. Med tanke på de enligt Magdalena Andersson höga Putinpriserna på diesel ska man väl köra kort och ekonomiskt. Att priserna sedan är höga på grund av inblandningen av biodiesel vill man ju inte riktigt ta till sig. Vidare förstår jag inte varför vi ska ha den ”skiten” eftersom den släpper ut lika mycket koldioxid som vanlig diesel. Enda skillnaden är att på något konstigt sätt skall den koldioxiden återtas i naturen och därmed inte räknas i systemet. Om man antar att vi människor, jag till exempel gör ett antal resor så släpper jag ut lika mycket koldioxid vare sig det är biodiesel eller OPEC diesel. Om naturen klarar att ta hand om  biodieseln borde den klara av samma mängd  koldioxid från fossil diesel. Detta stöds av många forskare ävenså Greta.

Av ovan nämnda anledningar puttrar jag långsamt ut till Femöre hamnen i Oxelösund. När jag startar bilen går inte GPSn igång, skärmen är helt svart och när man trycker på påknappen händer inget. Försöker ett antal gånger men inget liv i den. Det kan ju bli lite problematiskt framåt sommaren om man inte får navigationshjälp.

När jag kommer fram till Oxelösund är det endast 1 bil där men framåt kvällen är vi fyra fordon med glada människor som är ute på grönbete. Sitter i solen i lä mellan bilarna och läser några timmar. Tyvärr kommer en sen sjöbris och då blir det för kallt sitta ute.

Enligt uppgift från en av de andra på ställplatsen är det ny innehavare, därför är swishkontonumret borttaget. Istället ska man betala på krogen eller invänta hamnkapten. Jag gör det senare.
Priset 200 kr är detsamma som förra året. Det är ju bra. Ser ut som om man håller på att renovera lite i hamnen. Det blir nog bra på lite sikt.

Ejdrarna är inte så frusna så de simmar runt utanför bryggan. Full fart inne på SSAB med fartyg som kommer och går och ävenså för bogserarna. Alla tre är ute på uppdrag. Följer an av lotsarna på facebook och hon skrev att alla fartyg över 90 meter måste ha lots för att komma in till Norrköping eller Oxelösund.  Lotsstationen i Oxelösund har hela tiden 4 lotsar i tjänst så det rullar på.

Militärövningen Aurora23 drar ju igång idag med 26 000 man/kvinnor från 14 länder så nu kan man ju känna sig trygg, eller är det precis tvärtom. Är det, det här som behövs för att väcka ”Satan” i Moskva.

Det enda av övningen jag sett är att en kustkorvett kommit från Nyköpings hållet och stuckit ut på Bråviken. Samtidigt som KBV 304 kom hem till Oxelösund i trygg förvissning att Nato försvarar oss så de kan ta ledigt.