Ombordstigning

Lördagen 19 November.

Väckarklockan ringer strax före nio. Dusch och så ner till den trånga frukostmatsalen. Vi var här för något år sedan och då fungerade brödrosten hjälpligt. Idag var den omöjligt sämre, stod länge bredvid och tittade på rostningen, efter några minuter kunde man känna en svag värme i brödet. Tillbaka upp på rummet en timme innan det var dags att åka. Checkar ut och tar en taxi till järnvägsstationen Termini.

Inköper biljett och sätter oss på en servering och dricker lite vatten i väntan på att tåget skall gå. Tjugofem minuter innan tågets avgång börjar vi gå mot perrong 27, Den ligger längs bort på Termini. Det är långt dit, så det är inte många minuter till avgång när vi kommer fram till tåget.

Det är många som ska åka med så vi får inte plats bredvid varandra utan Amelie hamnar i en grupp ryssar och Andes hos tre jättetrevliga kanadensare. Så Anders hade trevligt hela den en och en halvtimme långa resan till Civitaveccia. När tåget stannar på stationen regnar det som vi aldrig varit med om och självklart inget tak på perrongen. Vi satt långt bak i tåget så det blir flera hundra meter gå in till stationshuset. Vid det laget är vi totalt genomblöta. Vi är säkert hundra personer som slåss om taxibilarna som vi ska ta ner till hamnen. Till slut kommer vi ner och efter alla procedurer får vi gå ombord. Då har det naturligtvis slutat regna och solen brutit fram.

Väl ombord bjuds alla på Prosecco, även om servitörerna säger champagne. Nu är ju Prosecco godare så det är ju bra. I vanliga fall brukar rederiet inte bjuda på bubbel när man kommer ombord men eftersom det här är första kryssningen så gör man sig till. Efter skumpan upp till hytten och byta till torra kläder. Rederiet har uppgraderat oss så vi har fått en stor handikapphytt med balkong, men den är stor som en terrass.

Vi ser oss omkring och de är endast ett par balkonger till som är lika stora.

Vid arton är det middag, vi har blivit placerade vid ett bord med ett par svenska från Norrköping, Lotten och Kalle samt en dam från Brömesebro Sofia. Trevliga glada normala människor.

Kvällen tillbringades promenerandes runt och besiktiga barer och restauranter. Totalt gick vi nästan elvatusen steg, mycket för Anders.

PÅ kvällen vid 21 lägger vi ut ock sätter kurs mot Barcelona.