Nora Trästaden

Söndagen 14 Augusti

Ännu en vacker fin morgon, efter att ha sett Leif W på morgonstudion packar jag ihop och åker iväg. Letar upp en husvagn och lägga mig bakom så det går lagom långsamt.

Åker iväg till Nora. Ser inte vare sig Krister Wik eller Puck, men de är väl så gamla så de sitter på hemmet. Trästaden Nora är präglad av bergshanteringen har har stadsprivilegier sedan 1600-talet. Efter en förödande stadsbrand 1731 byggdes staden upp enligt det klassiska rutnät som finns kvar än i dag. Tack vare stolta invånare är Nora idag en välbehållen trästad där många hus och gårdar ser likadana ut som de gjorde på 1700- och 1800-talet. Tillsammans med veteranjärnvägen och bergsmansbyn Pershyttan berättar Nora om en viktig del av Sveriges historia Nora trästaden är jättefin snurrar runt en liten stund inne på smågatorna innan jag åker ner och ställer mig på ställplatsen. Den är stor, rymmer säkert 20 bilar men idag är vi endast 2 när jag kommer sedan ansluter en till.

Sitter och njuter av utsikten över Nora Bergslags järnvägs fina lokstallar. Lyckas få in bilen lite i skugga från träden.

Det blir några timmars läsande idag igen, trots hettan.