Julshopping i Gibraltar

Måndagen 4 December

Solig och relativt varm morgon 13 grader ute vid frukost. Tar det lugnt på förmiddagen. Amelie är imponerad av mängden personer som arbetar med att kratta och städa på campingen ända tills vi inser att det sköts av en dagverksamhet för utvecklingsstörda barn och vuxna. Vid tolvtiden tar vi en taxi bort till gränskontrollen till Gibraltar. Vi måste visa passen både på den Spanska sidan och på den Engelska samt passera tullen. Ovanligt knöligt eftersom vi ju fortfarande är inom EU och Brexit ju inte är klar.

Det märks direkt när vi passerat gränsen att vi är i en Brittisk koloni med riktig telefonkultur, för att tala i telefon SKA man stå i ett speciellt utrymme och hålla en riktig för bakelitlur i handen inte fara runt på stan och ställa till med trafikstörningar.

Åker en liten Shuttle buss in till centrum. På vägen korsar man Gibraltars landningsbana, så när ett flyg ska starta eller landa får man rött ljus.

Main street är en lång gågata som går genom hela de centrala delarna av Gibraltar och det är förvånande mycket människor ute och shoppar,  det känns nästan som att gå i London. Det blir en del julklappsshopping medan vi promenerar söderut efter gatan. Priserna känns inte så speciellt låga som vi trodde de skulle vara. Det blir lite förvirrande eftersom priserna anges i pund men så räknas dom om till EUR enligt någon mycket konstig växelkurs.

Fram på eftermiddagen går vi in på puben The Angry Friar för en liten lunch. Beställer in soppa på potatis, blomkål och purjolök. Vad som kommer in är en kräm med svag purjolökssmak. Det är ju tur att det finns en ordentlig låda med kryddor. Soppan blev ätlig efter att vi tillsatt tre påsar salt och tre påsar svartpeppar i varje tallrik.

Till varmrätt Fish and Chips, såsen fanns också i påsarna i lådan och som tur var fanns det lite salt kvar till pommes friten. Julstämningen var hög med så mycket julpynt att man fick huka sig när man gick runt därinne.

Efter maten promenerar vi ytterligare en bit nere i stan innan vi hoppar på bussen som går ner till Europa point den sydligaste punkten på Gibraltar där står fyren Trinity House Lighthouse. Idag är vädret så klart att man ser en stor del av den Afrikanska kusten.

 

Spännande att få se berget från sydsidan här nere finns också en gammal befästning med en gigantisk kanon. På bilden ovan kan man skönja öppningar in i berget. Hela berget är en stor försvarsanläggning som vi besökte när vi här hösten 2016.  Ny busstur tillbaka till centrum byte till shuttlebussen upp till gränsen och så formaliteterna igen innan vi kan gå och ta en taxi tillbaka till campingen. En jättetrevlig och spännande dag men vi är ganska urlakade när vi kommer tillbaka för det har blåst hela dagen och det har bara varit 15 grader men varmare i solen.