Ingen kartellbildning på bränslepriset

Tisdagen 10 Oktober

Regnig morgon och tretton grader. Det har regnat hela natten så det är riktigt blött överallt. Automatsäkringen i elstolpen löser ut så fort vi slår på vattenkokaren så det får bli kaffevatten värmt på gasol.

Efter att ha fixat morgonbestyren åker vi iväg. Stannar till och tankar, dieseln kostar 11 kr/liter på denna mack. Jämför priser under dagen och märker att priset varierar med 1 kr mellan olika mackar. Verkar som om tyskarna inte kommit på kartellbildningen och hur man i Sverige därigenom lyckas hålla en hög gemensam prisnivå där alla inblandade är överens om priser rabatter etc.

Fortsätter på småvägar ner genom Niedersachsen. Det har regnat så mycket de senaste veckorna så fälten ser ut som risfält och bönderna kan inte skörda för marken bär inte de tunga maskinerna. Stannar till i en liten stad efter vägen och inhandlar lite mat samt ett par öl och äter varsin bratwurst. Vi väljer att ta färjan över Elbe och därmed undvika att åka in till Hamburg och trafikstockningarna där. Vägvalet innebär dock en inte förutsedd väntan på en och en halvtimme i kö innan vi kan köra ombord. Resan över Elbe tar ca trettio minuter och kostar 20 EUR.

 

Fortsätter sydväst i riktning mot Bremen. Stannar till på en ställplats i en liten by som heter Gnarrenburg.  Det kommer ytterligare två husbilar senare på kvällen. Äntligen får Anders smaka en tysk öl. Efter middagen blir det ett parti Rummy.