Heldag i Sevilla

Måndagen 15 Januari

Sovmorgon vaknade först klockan halvtio. Soligt och ca 8 grader ute, men med solens hjälp ska det snart bli varmt och skönt ute. Tar det lite lugnt och väntar på värmen men vid halvtolv går vi upp och tar buss 140 in till centrala Sevilla. Först promenerar vi upp till det kungliga slottet Alcazar och ställer oss i kö för att komma in. Det visar sig att det är säkerhetskontrollen som tar så lång tid. Ungefär samma kontroll som på flygplatserna.

Tillslut kommer vi in efter att ha betalt 115 kr per person. VI borde fått pensionärsrabatt.

Alcazar är ett kungligt slott som fortfarande används. Det började byggas av morerna på 900 talet och sedan har olika furstar av olika religion huserat där.
Det är otroligt pampigt med alla olika utsmyckningar och salar som är nästan som en stor labyrint.

Peter den 1:es palats

Överallt inne i slottet finns olika trädgårdar och fontäner och finurliga bevattningsanordningar. Utanför slottet på ena sidan finns en enorm stor park med planteringar. Den var så stor så vi hade inte tid besöka den.

Besöket på Alcazar tog två timmar så efter det var vi hungriga. Letade oss fram till en liten restaurang i närheten. Beställde in varsin portion av kött med blåmögel ost. Det som kom in var frikadeller i blåmögelostsås med pommes i slängt. Såsen var god men för övrigt saknades kryddor totalt och pommes i sås blir tyvärr ganska så slaskigt. Vid bordet bredvid sitter ett muslimskt par med en tvåårig pojke. Helt plötsligt sjunker mamman ihop i soffan. Ambulans tillkallas och i väntan pratar vi pappan och försöker lugna honom. Samtidigt som Amelie tar hand om den lille pojken. Efter en liten stund blir Mamman lite kontaktbar så vi säger till pappan ge henne Coca Cola eftersom vi misstänker blodsockerfall. Han har under tiden också berättat att hon är gravid och känt sig lite dålig när hon vaknat. Coca Colan gör lite verkan och när ambulansen kommer går det att prata lite med henne. Pappan åker med henne i ambulansen och lämnar sonen till en av servitriserna. Precis när vi ska gå återkommer de och mamman är nu pigg och det var precis som vi trodde ett blodsockerfall.

Nu är det dags att gå och se på Katedralen i Sevilla, det ska vara en av de största i världen. Här fick vi pensionärsrabatt.

Nu börjar det bli ganska tungt i benen och höfterna på Anders efter allt promenerande. Men vi fortsätter oförtrutet iväg till Plaza Espania.

Plaza Espania byggdes 1928 till den Spansk Amerikanska världsutställningen 1929. De 49 valven är ett för varje provins i Spanien. Vidare är det fyra broar in dit en för varje region i Spanien.

Balustrader och belysningsstolpar allt i porslin och keramik.

Vid det här laget var vi ordentligt trötta och gick i långsam takt de 1,5 km upp till busshållplatsen. Åter i bilen vid sextiden på kvällen efter en jobbig men mycket intressant dag.
Det var bra att vi åkte tillbaka till Sevilla och såg dessa sevärdheter för det hade varit synd att missa dem.