Fylla gasol i svenskflaska i Portugal

Måndagen 27 November

Lite gråmulen morgon så det är ju en bra resdag. Vi känner att det är dags att dra upp bopålarna. Vi har varit här i Albufeira med omnejd sedan den 12 November. Det är det längsta vi stått på någon plats förutom hemma.  Masterplanen är att ta oss via Sevilla ner till Cadiz och sedan via Gibraltar upp till Malaga. I Malaga har vi bokat en parkering för bilen i en månad medan vi åker till Sverige och firar jul. Vi flyger hem den 15 December på eftermiddagen.

En för oss ganska snabb frukost och därefter av etablering och så är vi på väg. Vi börjar åka mot Quelfes där det ska finnas en man som fyller gasol i svenska flaskor. På vägen dit ser vi ett IKEA varuhus så då måste vi ju svänga in där. Först blir det köttbullar med brunsås och lingon och därefter inköp av några glas, Men framför allt en tub kaviar, Så nu har vi nog kaviar så det räcker tills vi åker hem. Det går ju åt en del kaviar eftersom vi äter ägg varje morgon. Lite annorlunda sortiment här jämfört med i Sverige. Men mycket känns igen.

Efter avstickaren till IKEA letar vi oss fram till Gasolgubben. Han håller till ute på landet utanför Quelfes i en konstig lokal. När vi kommer fram är det stängt för lunch. Två timmar. Amelie behöver gå på toa så vi blir stående en liten stund. Precis när vi bestämt oss åka iväg kommer innehavaren ut och säger att han ätit klart så han kan fixa gasol åt oss. Han fyller en av våra flaskor för 200 kr. När jag fyllde samma flaska i Stenungssund för ett par månader sedan fick jag betala 590kr. Det är skönt att veta att nu har vi gasol så vi klarar oss till jul. Medan Anders fixar med gasolen så ringer Amelie upp en olivoljeplantage i närheten som har visningar och föredrag om olivoljeproduktion. Efter några samtal kommer de överens om att vi ska åka dit på visning imorgon förmiddag. När vi svänger in på en mack för att köpa diesel, ringer Daniel från Kap Verde och berättar att kocken ombord skållat sig på hett vatten och att de därför blivit tvungna segla till Kap Verde för att få honom under läkarvård. Som tur är verkar det inte vara så farligt så efter lite omplåstring är de igång mot Västindien igen. Tråkigt bara att de fick göra den extra svängen eftersom de var 20 båt totalt av ca 200 när det hände. Vi gör en liten proviantering på Lidl innan vi börjar söka nattkvarter. Vi hamnar på ” poliscampingen” i Tavira. En som vi förstår stor camping som används som campingplats för semestrande poliser på sommaren. Så här års blir den ställplats för husbilar där ett stort flertal verkar övervintra här. Vi tar en plats under ett par olivträd. Det verkar inte vara någon riktig ordning här men för en eller ett par nätter är det ok.