Blåvägen till Vännäs

Måndagen 9 September.

Solig morgon och ca 3 grader när jag går upp, tempen stiger dock snabbt i solen. Äter frukost långsamt och surfar på nätet och läser nyheterna om vad som hänt med skjutningarna i Nacka igår kväll. Åker iväg vid halvtolvtiden. Sätter iväg efter E12söderut mot Umeå.

E12 följer Umeälven och det är en del av Blå vägen som jag åkt de senaste dagarna. Idag gör den verkligen skäl för sitt namn. Uppe vid Storuman är det karg fjällnatur men ju längre jag kommer blir naturen mer blandad mellan skog och åkrar. Lite trafik, det är långt mellan bilarna men jag ser i alla fall en bil med en glad förare. Han har en älg på släpvagnen så nu är hans mat i vinter fixad. Stannar till i Lycksele och tankar och när jag kommit ungefär en mil söderut möter jag en långtradare som blinkar som sjutton, Blir lite förundrad för det brukar vara varning för farbror blå, men jag saktar i alla fall in lite och då ser jag lite grått som rör sig vid vägkanten.

Det visar sig vara fyra renar som springer längs med E12 och verkar som att de vill passera framför mig. Försöker köra och fota samtidigt och sedan passera utan att skada dem. Det gick bra med körandet, bilderna kunde blivit bättre.

Fortsätter ner till Vännäs där jag ställer mig på deras ställplats på festplatsen vid älven.

Lugnt och skönt, jag är ensam på platsen, 120 kr via swisch och här finns vad som behövs, el, vatten och tömning. De har förstått hur en ställplats ska vara ordnad och med enkla medel drar de in pengar till idrottsklubben. Ser i lådan där man ska anteckna sig att det inte är ofta de ser till det hela för pappren är slut så besökarna får vara lite uppfinningsrika för att skriva upp sig. Framåt kvällen drar gråvädret in, men det gör inget när man sitter inne i värmen och ikväll gick parabolen igång så då kan det bli TV igen. Om parabolen inte fungerar får man se på TV via datorn, det blir lite olika utbud av kanaler men ikväll finns allt. Parabolen lägger naturligtvis ner vid halvåtta, så det blir lite meck med marksänd tv och internet TV.