Äntligen Sicilien

Tisdagen 20 Mars

Solig och skön morgon. Tidig uppstigning och frukost en snabb städning av bilen tömning o fyllning av tankarna och så iväg.’

Ganska snart kommer vi ner så att vi ser ut över Messina sundet och får Sicilien på andra sidan.

Vid halvelva stannar vi till och köper biljetter till färjan till Sicilien. Den kostar 950 kr för en tur och retur biljett som gäller tre månader. Priset är olika beroende på hur länge den gäller och ju längre den gäller desto dyrare. Obegripligt eftersom ingen bokning behövs och det går en färja var trettionde minut. Klockan 1120 avgår vår färja.

Trafiken i hamnen är tät med färjor som kommer och går hela tiden. Så det är kul att stå och titta på. Tyvärr blåser det ganska bra så att även om temperaturen är OK så blir det lite svalt.

Nu är vi mitt emellan fastlandet och Sicilien bilden tagen norrut i Messinasundet. Man har under lång tid diskuterat att bygga bro men ännu inte kommit till skott.

Strax efter klockan tolv är vi på rull söderut efter väg  SS114 den gamla vägen som slingrar sig genom samhällena nere vi stranden. Berget stupar ner nästan direkt till vattnet så det finns endast en smal landbit mellan berget och vattnet och där ska man få in husen och vägen. Ovanför har man byggt en ny motorväg men vi väljer nästan alltid de små smala gatorna för då får vi se mer.

Gatan på bilden ovan var enkelriktad men på de flesta ställen var vägen så här smal och dubbelriktad så då fick man stanna och försöka hjälpa fram varandra.

Passerar genom Taormina och stannar till direkt i Giardini Naxos. Hittar en parkering efter gatan och går över vägen till en restaurang för att äta lunch.

Amelie beställer en mixed grill på fisk och Anders tar en grillad biff otroligt gott.

När vi ätit klart upptäcker Amelie ett par svenskar i restaurangen som hon går för att fråga om sevärdheter i stan och hur man ska komma upp till Taormina. Under deras samtal hör Anders ett ivrigt tutande och ser ut och ser att bussen står bakom vår bil och tutar och kommer inte fram. Men efter en liten stund har föraren hoppat ut och fällt in vår backspegel och tagit sig förbi. Vi avvaktar lite tills allt lugnat sig innan vi går till bilen och åker iväg.

Överallt är det rent och snyggt även om man kan se att en del är slitet och att det är en fattig bygd. Stor skillnad från Neapel som verkligen är en vanära för Italien.

Åker runt till ställplatsen vi valt men de har så korta platser så vi åker till Aurora parking och ställer oss där. Äntligen på plats på Sicilien. Vi har lyckats köra ifrån busväder under större delen av den här resan och nu på kvällen läser vi på nätet att metereolog  Joel Melin på SVT säger att vill man ha vårväder så är det syd Italien som gäller.