Åmmeberg

Måndagen 12 Augusti

Gråmulen morgon men det klarnar upp och solen tittar fram när det är dags att åka. Väderprognoserna säger att det ska regna ordentligt i de västliga delarna av Svealand medan det ska var växlande väder i sydost. Därför drar jag mig neråt sydost istället för mot norr som var initiala planen. Låter bli att se på GPSn utan väljer småvägar utifrån min känsla för hur jag ska åka för att komma ner till Åmmebergs båtklubb som är uppsatt som dagens mål. Det blir lite fram och tillbaka efter stundtals små vägar men landskapet och vyerna är värda det.

Stannar till inne i Åmmeberg och handlar lite mat.

Åmmeberg är en tätort i Askersunds kommun, belägen i nordöstra delen av Hammars socken mellan Kärrafjärden i Vättern och sjön Åmmelången.

Vid ån som förbinder de båda sjöarna anlades under tidig medeltid en kvarn, ägd av Riseberga kloster. Vid 1700-talets början avstyckade en hemkommen karolin, Claes Prytz, Åmmebergs gård från Edö säteri. En huvudbyggnad i två våningar uppfördes.

1857 köptes herrgården och Vena koboltgruvor av det belgiska gruvbolaget la Vieille Montagne. Det blev början på zinkbrytning och förädling, samt en expansiv byggenskap. Stora utfyllnadsarbeten gjordes och representativ bebyggelse, i tegel och korsvirke, uppfördes. Ritningarna utfördes sannolikt av den belgiske arkitekten Benoit Baillot.

Åmmeberg fungerade som hamn till gruvindustrin i Zinkgruvan. Hit kom tåg lastade med zink med Åmmebergs järnväg. Innan malmen lastades på pråmar skedde förädling och anrikning. Sedan 1974 fraktar lastbilar malmen till Otterbäcken vid Vänern för vidare transport.

Jag ställer upp mig på den fina ställplatsen som båtklubben ordnat. 150 kr per natt inklusive el och toa etc. Betalning via Swish.

Platserna har fin utsikt och är ordentligt uppmärkta och med elstolpar precis bakom. Platserna är lite smala men eftersom vi var så få så gjorde det inget. Tillbringar eftermiddagen läsandes som vanligt. När jag ska laga maten är gasolen slut. När jag anslutit en ny tub provar jag kylen och den verkar fungera. Verkar konstigt eftersom den inte fungerat tidigare på vare sig 220 v eller 12 volt. Vi får väl se om den fortsätter fungera.