70 års firande

Söndagen 19 September

Tvärs emot väderprognosen är det soligt på morgonen, visserligen bara 9 grader men ändock. Anders fyller 70 år idag vilket ju kan vara högtidligt men inte som vi gör det. Vanlig frukost och sedan alla vanliga morgonrutiner med tömning av diverse tankar och sopor etc. Åker iväg lite tidigare än vanligt eftersom vi ska göra mycket idag och åka ganska långt.

Första stoppet blir Alvastra klosterruin, Sveriges äldsta kloster byggt i början av 1100 talet.

Efter Alvastra kloster sätter vi full fart söderut mot Älmhult och Ingvars första butik. Den öppnade 1958 och idag är den omgjord till museum om IKEA.

Eftersom det är lite off season så är det gott om plats att parkera och det är nästan tomt på museet.

Kul att gå runt och se ur utvecklingen inom möbler och heminredning ändrats under vår livstid.

Eftersom det är Anders 70 årsdag måste den firas och vad är lämpligare än på IKEAs restaurant. Anders äter förstås köttbullar medan Amelie provar på Sushisalladen. Troligen är detta IKEAs testrestaurant, för den enda rätten som finns på andra ställen är köttbullarna. Sushisalladen var god men väldigt stor. Utöver sushisalladen hade de ett antal rätter som vi aldrig sett eller hört om tidigare på IKEA. Det var plantbullar, laxbullar, grönsaksbullar och kycklingbullar och därutöver smörgåstårta och Isterband i korvbröd.

Det var många besökare i restauranten, fler än på museet så maten och kaffet drog tydligen, 5 kr för en kanelbulle är oslagbart.

När jubilaren var utfordrad åkte vi ner till Östra Göinge golfklubb och ställde oss på deras ställplats.

Sedan blev det bubbel från Göteborgs 450 år jubileum som vi fått från våra goda vänner på Tjörn.