Världspolitisk diskussion i Löa Hytta

Torsdagen 13 Juni

Gråmulen morgon. Det har regnat under natten men det upphör när jag inmundigar min frukost. Har ingen brådska idag. Planen är att åka de 4 milen till Nora ställplats.

Åker iväg vid halv tolv och sätter kurs mot Nora. Vid framkomsten ser jag att det är tomt på ställplatsen men att på parkeringen vid sidan står många husbilar. Kör fram till bommen och läser informationsskyltarna där det står att det kostar 195 kr per natt inklusive el men att man måste åka till en camping i andra änden av Nora för att betala och få ett kort som öppnar bommen. Glöm det, nu förstår jag varför alla bilarna står utanför. 195 kr för el de utanför betalar inget så det är ju slutsatsen. Bestämmer mig för att åka upp till Löa hytta strax söder om Kopparberg.

Svänger in på den sköna delvis grusade planen en liten bit från själva hyttan. Har granskog framför bilen men björk på vardera sidan. Här andas det frid.

När jag kommer står det en bil där och mannan i berättar att natten som varit så hade de varit fem bilar här. Just nu är jag ensam men det kan ändras, samtidigt söker jag friden idag så det passar mig.

När jag etablerat mig går jag bort och tittar lite på hyttan. Den verksamheten påbörjades på tretton hundra talet och hyttorna drevs i hyttlag som bestod av bönderna i trakten. Man var tvungen att äga mark där för att få ingå i hyttlaget. Löa hytta är den enda i Sverige idag som fortfarande har ett hyttlag och det är de som bland annat sköter om ställplatsen och håller hyttan i skick.

Det går en å bakom hyttan men idag var det lite vatten i den, den var uppdämd men det finns ju en laxtrappa så antar de släpper på ordentligt när laxen ska leka.

Det är inte mycket till vattenfall.

Hittar en läig solig plats framför bilen där jag satt ett par timmar och läste innan molnen kom och förstörde det hela.

Vid halv fem kommer ett Österrikiskt par som får problem med att de inte har swisch och bara stora sedlar så de undrar om jag kan växla, vilket jag ju självklart inte kan. Jag är ju precis som alla andra i Sverige kontantlös. Det leder hursomhelst till ett längre intressant samtal.

Kul att vi förutom att vi är lika gamla har precis samma uppfattning om säkerhetsläget i världen och att vi ska vara tacksamma för vår ålder så vi slipper uppleva hur världen vi byggt förstörs. Stora delar av samtalet kanske inte ska återges här men många förstår nog vad och vem vi önskade förändra på den världspolitiska arenan.