Trulli hus

Fredagen 30 Mars, Långfredagen

Växlande molnighet men en frisk vind så även om det är 18 grader känns det lite svalt. Det blir en  ganska snabb frukost och tömning/fyllning och sedan tar vi adjö av personalen på campingen som varit väldigt trevliga och hjälpsamma. Vi åker iväg nordost upp mot den Adriatiska kusten och vidare till Alberobello en liten by uppe i bergen. Temperaturen har nu sjunkit till 15 grader och vinden har tagit i. VI hittar in på en fin ställplats mitt inne i Alberobello.

Alberobello är en stad i provinsen Bari i regionen Puglia i sydöstra Italien. Staden har 10930 invånare och är berömd för sina karakteristiska bostäder, trulli, som står på Unescos världsarvslista. Trulli är runda hus försedda med konformade tak. Väggarna är vitkalkade, medan takpannorna är mörkbruna.

När vi parkerat och orienterat oss lite går vi ner i stan för att äta innan de stänger restaurangerna. Till förrätt tar vi 8 st Panzerottoni vilket verkar vara friterade degknyten med ost i. Jättegott. Kyparen serverar ett fantastiskt gott Primitivo vin från Alberobello. Som varmrätt tar Amelie ett par fläskkotletter med ugnsstekt potatis och Anders tar grillkorv med potatis ( Salcicca ) . Måltiden avslutas med varsin espresso.

 

Efter den goda lunchen går vi ut för att bese Alberobello och de speciella husen.

Trulli är runda stenhus med kägelformat tak, som förr var vanliga bostäder bland lantbefolkningen i träfattiga trakter i Medelhavsländerna, framför allt i den italienska provinsen Apulien, där många människor fortfarande bor i sådana. Husen är svala och ganska komfortabla. De har små fönster och tjocka stenväggar så värmen hålls kvar inne på vintern och hålls utanför på sommaren.

Det finns många teorier bakom ursprunget till husen utformning. En av de mer populära teorierna är att på grund av höga skatter på egendom, skapade folket i Puglia väggkonstruktioner som de lätt kunde demontera när inspektörerna var i området. Det verkar som när vi höll på med fastighetstaxeringen i Sverige på 90 talet.

Trulli är i huvudsak en lantlig byggnadstyp. Med sina tjocka väggar och dess oförmåga att bilda strukturer med flera våningar är det slöseri med markutrymme och följaktligen dåligt anpassade till tätbebyggelse. Men byggd av små stenar, har den en flexibilitet och anpassningsbar form som är mycket användbar i trånga stadsmiljöer.

På landsbygden byggdes trullikupoler var för sig eller i grupper på upp till fem, eller ibland i stora gårdskluster med ett till två dussin, men aldrig för boende för mer än en enda landsbygdsfamilj.

 

Amelie passar på att gå in och prova olivolja i ett av husen och hon inköper en flaska olivolja från kooperativet i Alberobello.

Bilen står snyggt uppställd på klossar på ställplatsen 200 meter från centrum. På kvällen fyller det på ordentligt med bilar som personalen packar in tätt. Vi har ju fått en bra plats så vi har lite utrymme men många andra står tätt. Det är antagligen påskfirandet som gör att det kommer så många bilar.