Skärtorsdagen på den Italienska klacken

Torsdagen 29 Mars, Skärtorsdagen

Soligt och skönt redan på morgonen, äter frukost med öppen dörr för första gången på mycket länge. Temperaturen stiger snabbt i det kraftiga solskenet. Tar det lite lugnt och läser mail och tidningarna innan vi åker iväg och tömmer och fyller tankarna.

Ger oss iväg till spetsen på ”klacken” på Italien. En liten intressant iakttagelse är att här har inte mycket ändrats under århundraden, det sitter fortfarande fåraherdar efter vägkanterna och jordbruket sköts som alltid förr. Människor bor i gamla stenhus ute på landet. Åker ner till staden Santa Maria di Leuca eller kort Leuca. Fantastiskt vacker lite stad med en stor hamn för fritidsbåtar. Efter vägen hit såg vi ett antal försäljningsställen för fritidsbåtar så då bör det finnas ännu fler nere i de olika marinorna. Antar att det är fullt med Italienska semesterfirare här under sommarmånaderna. Utsikten över staden och hamnen  är bedövande uppifrån utsiktsplatsen vid fyren.

Infarten till Basilikan och fyren är ” bevakad” av två stora änglar i brons.

Den näst viktigaste fyren i Italien 47 meter hög och placerad 102 m över havet precis utanför Sanctuary de Finibus Terrae  Den som anses viktigast är fyren vid Genuas inlopp.

Påven invigde den första delen av Basilikan 343 e kr.

Vid muren runt Basilikan växer fikon. Adriatiska havet i bakgrunden och i utsikten mot hamnen är det Joniska havet.

Vi går in i Basilikan och ser hur nunnorna förbereder påskgudstjänsterna med att pynta med blommor och ljus. Det är fotoförbud därinne. Efter den allvarliga delen av besöket blev vi lite sugna och tog varsin gelate ute i solskenet.

Glada och uppiggade av gelaten åker vi tillbaka till campingen via en stormarknad och kompletterar förråden. Eftermiddagen tillbringas i solen läsandes. Första gången på länge som vi kan sitta ute med nästan inga kläder alls och tycka det är skönt. Det blir också första middagen ute på mycket länge.