Stökig hemresa

Fredagen 8 December

Tar det lite lugnt och äter frukost och packar ihop. Ute regn och 5 grader så det ska bli skönt komma hem. Vid klockan 11 checkar vi ut från hotellet och tar en taxi ut till flygplatsen Christofo Colombo.

Vi är ute i mycket god tid eftersom planet går först klockan 1705. Väntan blir lång ute i entrén eftersom incheckningsdisken öppnar först två timmar före avgångstid och vi måste få en bagagelabel.

Det blir ordentlig träsmak i baken från de hårda plåtstolarna innan vi äntligen kan gå till incheckningen.

I Munchen kommer vi få endast 45 minuter för transfer vilket är väldigt kort på denna stora flygplats och vi vet vi kommer med ett litet plan som ställs upp längst bort och sedan måste man gå över plattan fram till gaten osv. Det är något Anders inte kommer klara i tid för att hinna med nästa plan.

Därför begär vi assistans för Anders för transfertransporterna. Vi visas då omedelbart in i en VIP lounge och Anders sätts i en rullstol. Sedan bär det iväg bakvägen förbi köerna till säkerhetskontrollen. Anders visiteras sittandes i rullstolen innan vi körs ut till gaten. När det är dags att boarda planet kommer en person och hämtar oss och kör oss med en liten buss ut till planet. Övriga passagerare får gå i regnet. Lite sen i starten men piloten trampar på bra så vi är på tid i Munchen.

Utanför planet står en ny handikappbuss och väntar på oss. En vänlig man hjälper Anders att baklänges ta sig ner för trappan i planet och in i bussen. Sedan sätter han full fart till nästa gate. Vi klarar transfern på 15 minuter, så nu kan vi andas ut. I Frankfurt har vi 1 timme och 40 minuter för transfer så det är lugnt. Vi kommer iväg enligt tidtabell till Frankfurt och livet börjar kännas skönt.

I Frankfurt hämtas Anders upp igen och tas till gaten. Sitter där och inser vi ska vänta en och en halvtimme och att det finns en liten restaurang alldeles intill så vi går dit och får en bit mat och en öl.

Åter vid gaten och ny väntan, nu börjar personalen prata om förseningar och vi får matvoucher på SMS. Nu börjar vi inse att det inte blir någon resa hem till Sverige idag. Vi kommer fastna antagligen i Frankfurt. Planet som vi ska med till Frankfurt kommer från Frankfurt och där har de haft säkerhetsproblem på något sätt och därför är de kraftigt försenade. Vi kommer iväg från Munchen samtidigt som vi skulle ha åkt från Frankfurt till Stockholm. Flighten till Frankfurt går på under en timma men vi är i alla fall körda. Inga fler plan till Stockholm i kväll.

Vi blir upphämtade i gaten av en elegant elbil med två tjejer från assistansen. De hjälper oss fixa hotellbokning och nya biljetter till Stockholm imorgon. Sedan kör de oss ut till taxin som tar oss till Mercure hotell. Där står en jättelång kö med människor som ska precis som vi checka in. Väntan blir lång, Anders passar på att ta en öl medan Amelie köar. Rummet är jättefint. Somnar ganska snabbt