Smedjebacken

Onsdagen 31 Juli

Solig morgon och 16 grader. Det är skönt att det inte är så varmt som det varit. Frukost i lugn och ro i bilen som är uppställd på logbacken hos Helen och Tomas. Amelie upptäcker på morgonen att toan läcker rakt ner så Anders sätter igång och försöker förstå hur det ska fixas. Efter en stund tar han ut den nya tanken för att titta var det kan läcka. Det visar sig att det inte sitter någon packning överhuvudtaget i den nya tanken. Efter att vi tagit adjö av Tomas och Helen åker vi ner till Försbergs så de får åtgärda problemet.


De sätter in en ny tank och byter samtidigt en bygel på undersidan av toan så nu hoppas vi det ska vara ok. Sedan drar vi söderut och stannar till vid Pelles korvmoj i Ludvika och köper varsin korvlunch. Sedan drar vi ner till Smedjebacken och ställplatsen nere i hamnen.

Det är lite gråmulet och bara 19 grader så det är precis på gränsen att man kan sitta ute. Sätter oss ner och myser och läser och ser på aktiviteterna i hamnen. Det är sällan man sett en så aktiv hamn som denna. Det är hela tiden folk som kommer med släp och sjösätter småbåtar och ger sig iväg ut. Samtidigt som det kommer in båtar som ska upp.  Vid tretiden hör vi en ångvissla så vi går upp lite högre upp i hamnen och ser ett litet ånglok som körs ut ur ett lokstall.

Lokstallet innehåller förutom loket ett antal olika vagnar och en utställning om järnvägen.

Loket puffar ner till hamnen. Det är smalspår, så smalt så man tror man ska kunna välta loket. Nere vid ån i hamnen ligger några gamla ångbåtar.

Vi sätter oss nere vid bilen och beskådar när en petimeter gubbe och hans fru och barn demonterar en flotte och lastar upp på två släpvagnar.

De håller på när vi kommer vid halvtre och de håller på hela kvällen. Till slut får de fast plockepinnet på släpet med hjälp av fler spännband än vi trodde fanns i hela Dalarna. De klättrar över under och på sidan och spänner och fixar. Dessutom skruvar mannen dit en massa trästag. Vid niotiden är de dock klara och ger sig iväg.